Index Vakbarát Hírportál

A német parlament szigorított a biztonsági törvényeken az iszlamista támadások miatt

2024. október 18., péntek 21:13

A német parlament alsóháza elfogadta az Olaf Scholz vezette kormánykoalíció által javasolt új biztonsági törvénycsomagot, amely az idén történt iszlamista merényletekre reagál.

Az új szabályok értelmében megtiltják a kések viselését nyilvános eseményeken, továbbá szigorúbb intézkedések lépnek életbe a menedékkérőkkel kapcsolatban, valamint szélesebb jogköröket kap a bűnügyi rendőrség a terrorizmus elleni nyomozásokban – írja az MTI.

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy csökkentsék azon menedékkérők támogatásait, akiket az úgynevezett Dublini Rendelet alapján más EU-tagállamok felelősnek tekintenek, amennyiben nincs akadálya a kiutasításuknak. Kivételt képezhetnek azok az esetek, ahol gyerekek is érintettek.

Ezenkívül könnyebb lesz elutasítani azoknak a menedékkérelmeit, akik bizonyítottan „antiszemita, rasszista, idegengyűlölő, vagy más embertelen indíttatásból” követtek el bűncselekményeket.

Az új törvények országszerte betiltják a kés birtoklását népünnepélyeken, sporteseményeken és más nyilvános rendezvényeken, valamint lehetőséget adnak a tartományoknak, hogy még szigorúbb korlátozásokat vezessenek be.

A jogszabálycsomag elfogadását a nyári terrortámadások után kezdeményezte a kormánykoalíció, amelyet a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) alkot. Ezek közé tartozik egy solingeni késes támadás is, amelyben három ember vesztette életét. A feltételezett elkövető, egy 26 éves szíriai férfi, a hatóságok szerint iszlamista indíttatásból cselekedett, és sikerült elkerülnie a deportálást Bulgáriába. Az eset újraindította a vitát a menedékkérők és bevándorlók kezeléséről Németországban.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) úgy véli, hogy a javasolt korlátozások nem elégségesek. Alexander Throm, a párt képviselője szerint az intézkedések „aligha hatékonyak”.

A menekültvédelmi szervezet, a Pro Asyl élesen bírálta a törvénycsomagot, mert szerintük ez a lépés csak tovább súlyosbítja a hajléktalanságot és a szegénységet azok körében, akik Németországban védelemre számítanak.

Rovatok