Index Vakbarát Hírportál

Hiába jelölte a Fidesz és a Mi Hazánk, kicsúszott a gondolatszabadságért járó uniós díj Elon Musk kezéből

2024. október 18., péntek 20:38

Az európai parlamenti képviselők kiválasztották a 2024-es Szaharov-díj döntőseinek listáját. Az esélyesek között venezuelai politikusok, izraeli és palesztin békeszervezetek, valamint egy azeri akadémikus maradt. Elon Musk, bár két magyar parlamenti frakció támogatását is élvezhette, búcsúzhatott a díjtól.

Az Európai Parlament külügyi és fejlesztéspolitikai szakbizottságának tagjai csütörtökön titkos szavazáson kiválasztották a 2024-es Szaharov-díj három döntősét – olvasható az uniós parlament honlapján. Az Elnökök Értekezlete – Roberta Metsola EP-elnök és a képviselőcsoportok vezetői – október 24-én, csütörtökön választja ki a díjazottakat. A győzteseket az ezt követő strasbourgi plenáris ülésen jelentik be.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjért versenyben van az Európai Néppárt és az ECR indította María Corina Machado, a venezuelai demokratikus erők vezetője, és az elnökjelölt, Edmundo González Urrutia, aki a tájékoztatás szerint a „szabadság és a demokrácia helyreállításáért küzdő valamennyi venezuelait képviseli az országon belül és kívül”. Esélyes maradt a szocialisták és a liberálisok által támogatott „Women Wage Peace” és a „Women of the Sun” izraeli és palesztin békeszervezet, valamint dr. Gubad Ibadoghlu akadémikus és korrupcióellenes aktivista Azerbajdzsánban.

A Fideszt soraiban tudó Patrióták Európáért, valamint a Mi Hazánkkal létrejött Szuverén Nemzetek Európája által jelölt Elon Musk kiesett a Szaharov-díjért zajló küzdelemből.

Az amerikai milliárdos jelöltségét – mint írtuk – több oldalról is érte kritika. Viola von Cramon német zöldpárti képviselő úgy fogalmazott, hogy „ez történik, amikor a demokrácia ellenségei ülnek a parlamentben”.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díj – amelyet Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai disszidensről neveztek el – az EU legmagasabb emberi jogi díja. Az Európai Parlament 1988 óta minden évben egyéneknek vagy szervezeteknek ítéli oda az emberi és alapvető jogok védelme – különösen a véleménynyilvánítás szabadsága, a kisebbségi jogok védelme, a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a demokrácia fejlesztése és a jogállamiság védelme – érdekében végzett munka elismeréseként. 2023-ban a díjat Jina Mahsa Amini és az iráni „Nő, élet, szabadság” mozgalom kapta.

Rovatok