Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy fegyveresek foglalnak el egy ortodox templomot Ukrajnában

2024. október 18., péntek 10:02

Ukrajna legnagyobb ortodox templomáért csaptak össze a két nagy ukrán ortodox egyház hívei a közép-ukrajnai Cserkasziban. A székesegyházban imádkozók és a támadók gázspray-vel, botokkal és a templom berendezési tárgyaival estek egymásnak.

A Moszkva által támogatott Ukrán Ortodox Egyház hívei megrohamozták és elfoglalták Ukrajna legnagyobb templomát, a cserkaszi Szent Mihály-székesegyházat – írja az ukrán censor.net.

A Szent Mihály-székesegyházban – amelyet Ukrajna Ortodox Egyháza (a Kijev által támogatott egyház) az Ukrán Fegyveres Erők helyőrségi templomának jelölt ki – éjszakai liturgiát tartottak, amikor csütörtök kora reggel mintegy száz, a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyházhoz köthető maszkos támadó betört a templomba.

Az incidensről készült felvételek szerint a székesegyházban imádkozók és a támadók gázspray-vel, botokkal és a templom berendezési tárgyaival estek egymásnak.

A verekedésnek a cserkaszi rendőrség vetett véget, amelynek közlése szerint az összecsapásban többen megsérültek, és „huliganizmus” miatt indult nyomozás az ügyben. „A cserkaszi területi rendőrség dokumentálja a Szent Mihály-székesegyház közelében történt konfliktus körülményeit” – közölte a rendőrség.

A cserkaszi helyi média arról ír, hogy Feodoszij metropolita, akit már többször is meggyanúsítottak más felekezetű papok lejáratásával és álhírterjesztéssel, ugyancsak a hívekkel volt. Az incidensre azután került sor, hogy a Szent Mihály-székesegyház megváltoztatta joghatóságát, és csatlakozott Ukrajna Ortodox Egyházához.

Vallási háború dúl a két ortodox egyház között

Ukrajnában alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással. Az egyik a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarchátus fennhatósága alól, a másik pedig az ukrán kormány támogatásával megalapított Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapta meg az autokefáliát – a státuszt, amelyben egy egyház püspöke nem tartozik más autoritás alá.

Annak dacára, hogy – az UPC Moszkva szerint a legnépesebb ukrajnai ortodox felekezet – a háború miatt hivatalosan elfordult az Orosz Ortodox Egyháztól (RPC), az ukrán kormány egyebek között megvonta tőle a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett, a XI. században alapított és a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra kijevi barlangkolostor használati jogát. A szerzetesek maradásának feltételeként a PCU-hoz való csatlakozást nevezték meg.

A háború kezdete óta az UPC többtucatnyi papját vették őrizetbe Oroszországgal való kollaborálás vádjával, többeket pedig az állampolgárságuktól is megfosztottak. Az UPC szerint a vádakat bizonyítékok nem támasztják alá. Azzal is megvádolták a PCU-t, hogy annak hívei az elmúlt két és fél év során több száz templomot foglaltak el erőszakkal.

Szeptember végén Ukrajnában hatályba lépett az Oroszországgal kapcsolatban álló vallási szervezetek tevékenységének betiltásáról szóló jogszabály, amely lehetővé teszi az UPC törvényen kívül helyezését.

Rovatok