Index Vakbarát Hírportál

Kiszivároghattak az Egyesült Államok Izraelről szóló jelentései

2024. október 20., vasárnap 21:35

Szigorúan titkos hírszerzési információk láthattak napvilágot az Egyesült Államokban, amelyek Izrael Irán elleni lehetséges válaszcsapásáról szólnak. A kiszivárogtatás körülményeit vizsgálják, egy esetleges botrány megronthatja a két ország közötti bizalmat. A válaszcsapás szükségességéről szóló vitát bonyolíthatja, hogy az iratokból Izrael féltett titka is kiderülhet.

Az Egyesült Államok vizsgálja azon szigorúan titkos amerikai hírszerzési információk kiszivárogtatását, amelyek Izrael Irán elleni megtorló terveiről szólnak – közölte három, az ügyet ismerő személy a CNN beszámolója szerint. Az egyik forrás megerősítette az Axios által szombaton nyilvánosságra hozott dokumentumok hitelességét.

Az amerikai hírszerzés október 15-i és 16-i keltezésű dokumentumai pénteken kezdtek terjedni az interneten, miután a Telegramon egy „Middle East Spectator” nevű fiók közzétette azokat. Az iratokat szigorúan titkosnak minősítették, és olyan jelölésekkel látták el, amelyek szerint azokat csak az Egyesült Államok és az „öt szem” szövetségesei – Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság – láthatják.

A dokumentumokban leírják, hogy Izrael a jelek szerint előkészületeket tesz egy Irán elleni csapásra.

Az egyik iratban, amelyet az amerikai National Geospatial-Intelligence Agency – egyik lehetséges magyar fordításában Országos Térinformatikai Hírszerző Ügynökség – állíthatott össze, az áll, hogy Izrael lőszereket mozgat. Egy másik dokumentum – melynek készítője vélhetően a National Security Agency, magyarul Nemzetbiztonsági Ügynökség – az izraeli légierő föld-levegő rakétáival kapcsolatos gyakorlatot vázolja fel.

Izrael titka is napvilágra kerülhetett

Egy amerikai tisztviselő szerint vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki férhetett hozzá az állítólagos Pentagon-dokumentumokhoz. A kiszivárogtatás az amerikai–izraeli kapcsolatok rendkívül sérülékeny pillanatában történik, és minden bizonnyal feldühíti az izraelieket, akik Irán elleni válaszcsapásra készülhetnek.

Az iratokból az is felsejlik, amit Izrael határozottan cáfol, miszerint az ország atomfegyverekkel rendelkezhet.

„Ha igaz, hogy kiszivárogtak izraeli taktikai tervek az október 1-jei iráni támadásra adott válaszra, akkor ez súlyos jogsértés” – mondta Michael Patrick Mulroy, a Közel-Keletért felelős volt védelmiminiszter-helyettes és nyugalmazott CIA-tiszt. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti jövőbeli koordináció is megkérdőjeleződhet, a bizalom megromolhat. A Pentagon a The Guardian szerint közleményében közölte, hogy tudomása van a dokumentumokról szóló jelentésekről, de további megjegyzéseket nem fűzött hozzá.

Másként gondolkodnak a válaszcsapásról

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Izrael csütörtökön közölte, hogy szerdán megölték Jahja esz-Szinvár Hamász-vezetőt, a tavaly október 7-i támadás egyik kitervelőjét. A Hamász pénteken megerősítette vezetőjük halálának hírét.

Pénteken német–amerikai csúcstalálkozót tartottak Berlinben, ami egyben Joe Biden búcsúlátogatását is jelentette. Az Egyesült Államok elnöke kitért a Közel-Keleten kialakult helyzetre is.

Az Egyesült Államok elnöke megismételte Izraelhez intézett felhívását, amely szerint Jahja esz-Szinvár Hamász-vezető likvidálását – amelyet „az igazság pillanatának” nevezett – követően az ország vezetése törekedjen a békére.

„Tegnap azt mondtam az izraeli miniszterelnöknek, hogy ezt a pillanatot használjuk fel arra is, hogy keressük a békéhez vezető utat, egy jobb jövőt Gázában a Hamász nélkül” – mondta az Egyesült Államok elnöke.

Ennek ellenére a Hamász működtette gázai egészségügyi minisztérium szerint Izrael vasárnapra virradóra lakóházakat támadott a Gázai övezet északi részén, aminek legkevesebb 87 halálos vagy eltűnt áldozata van a tárca tájékoztatása szerint. Az izraeli hadsereg (IDF) erői bejelentették, hogy folytatják a harcokat a Gázai övezetben is a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Vasárnap az északi Dzsabálijában, a déli Rafahban és az övezet közepén is zajlottak fegyveres összecsapások.

Rovatok