Index Vakbarát Hírportál

Videó került elő arról, ahogy a meggyilkolt Hamász-vezér egy alagútba menekül a családjával

2024. október 20., vasárnap 07:19

A Hamász október 18-án megerősítette vezetőjük, Jahja esz-Szinvár halálának hírét. Nemrég előkerült egy videófelvétel, amin a 61 éves Hamász-vezér és felesége látható, amint két kisfiukat bevezetik a szűk bunkerfolyosón keresztül. Az izraeli hadsereg azóta vadászott Szinvárra, hogy 2023. október 7-én ő szervezte meg a terrorszervezet támadását Dél-Izrael ellen.

Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér és családja egy alagútba menekült néhány órával az 2023. október 7-i terrotámadás előtt – derül ki az izraeli hadsereg IDF által szombaton közzétett videófelvételből, amit a New York Post közölt.

Mint ismert, rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből október 7-ének reggelén, amikor fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Az első közlések szerint legalább kilencszáz sebesültje lehetett a támadásnak. 

Azóta a Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet, a Hamász 2024. október 18-án megerősítette vezetőjük, Jahja esz-Szinvár halálának hírét. Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője a szervezet Al-Aksza nevű rádióállomásának adott interjúban jelentette be, hogy „gyászolják a mártír Jahja esz-Szinvárt”.

A most kiszivárogtatott videón a 61 éves Hamász-vezér és felesége látható – a felvétel szerint 2023. október 6-án, 22 óra 45 perckor –, amint két kisfiukat bevezetik a szűk bunkerfolyosón keresztül.

Úgy tűnt, hogy hosszú távra rendezkedtek be, ugyanis mind a négyen hátizsákot és csomagokat cipeltek, amikor beléptek a kamrákba. Szinvár még többször átment az alagúton, hogy további holmikat, vizes palackokat és párnákat tartalmazó csomagokat szerezzen.

A két fiú közül az idősebb végül csatlakozott apjához, hogy takarókat cipeljen a rejtekhelyre, amely az IDF felvételei szerint televízióval, padló- és faliventilátorokkal, ágyakkal és csempézett padlóval volt felszerelve. 

A felvételeket néhány hónappal ezelőtt találták meg – közölte a zsidó állam hadserege. Az IDF azóta vadászott Szinvárra, hogy 2023. október 7-én ő szervezte meg a terrorszervezet  támadását Dél-Izrael ellen.

Végül szerdán egy véletlen találkozás alkalmával kapták el a vezetőt, a katonák egy Tel al-Szultánban végrehajtott légicsapás nyomán a törmelék között fedezték fel a a szitává lőtt holttestét.

A támadásról készült drónfelvételeken egy később Szinvárként azonosított férfi látható, amint egy föld feletti épületben egy kanapén ül, arcát egy ruhával takarva, és egy sérültnek tűnő karral.

Látható, ahogy gyengén egy fadarabot dob a drón felé, hogy egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tegyen annak ledöntésére - éppen mielőtt az épületet felrobbantották volna.

A katonák 40 000 sékelt (10 000 dollár) és az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) egyik tanárának igazolványát találták Szinvár holttestén. Az épületben egy fegyverraktárat is találtak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy a Szinvár megölése fordulópontot jelent az egy éve tartó Izrael-Hamász háborúban, bár egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint a csoport csak megerősödik a veszteség nyomán.

Rovatok