Index Vakbarát Hírportál

Nincs megállás az Orbán–Weber-vitában, a néppárti politikus új magyar vezetést követel

2024. október 21., hétfő 08:02

A Manfred Weber által elnökölt Európai Néppárt (EPP) megint beszólt a magyar politikusoknak, élen Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal, hogy a közösségi oldalán arra biztatja szimpatizánsait, hogy „élesszék újra Magyarország európai jövőjét”. Mindezt teszik úgy, hogy a posztba egy piros, fehér, zöld színű zászlót a kezében tartó kislányról készült fotót posztoltak. Weberéknek nem ez az első hasonló megnyilvánulásuk: nemrég egy képen egy piros háttérből kifelé sétáló Orbán-képen látható az a felirat, hogy „Time to go.”, vagyis „Ideje távozni.”.

Manfred Weberék az X-en egy magyar zászlót a kezében tartó kislánnyal üzenték: „Élesszük újra Magyarország európai jövőjét!” – vette észre az atv.hu.

„A magyarok megérdemelnek egy jó vezetést. Vezetést, amely küzd a korrupció ellen. Olyan vezetést, amelyik visszahozza őket Európába”– írta az Európai Néppárt (EPP), hozzátéve: „Magyarország megérdemli, hogy az EU szívében legyen.”

Mindez azt követően történt, hogy Manfred Weberék éppen egy hete hétfőn tettek közzé egy olyan képes posztot a Facebookon, amin Orbán Viktor egy piros háttéren sétál kifelé, mögötte pedig az a felirat olvasható, hogy „Time to go.”, vagyis „Ideje távozni.”.

Manfred Weber már korábban is többször kritizálta többek között a magyar kormány Ukrajna-politikáját, Orbán Viktor békemisszióját, a magyarországi korrupciós helyzetet, valamint megjegyezte azt is, hogy százezrek vándoroltak ki Magyarországról. Manfred Weber kijelentette, hogy nem fogják engedni az Európai Unió működésének akadályozását. A vitáról szóló részletes beszámolónk itt olvasható.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont úgy véli, hogy az Európai Néppárt egy magyaroknak rossz Európát képzel el. Szintet léptek a parlamenti vitán, azzal, hogy a strassbourgi  plenáris vitán a Tisza Párt vezetőjét, Magyar Pétert nevezte a jövőnek, a miniszterelnököt pedig a múltnak – magyarázta meglátásait pénteken a Kossuth rádióban adott nagyinterjújában, aki szerint a Néppárt célja az, hogy a magyarok engedjék be a migránsokat, lépjenek be a háborúba, szüntessék meg a gyerekvédelmi rendszert, és hogy a kormány ne adóztassa a multikat.

Orbán Viktor elmondta, ha a háború marad, akkor „a terveink a fiókban maradnak, mert egy háború idején nem ilyen gazdaságpolitikára van szükség”. Imádkozunk Trump győzelméért – jelentette ki. A másik akadályozó tényezőként a migrációt emelte ki, amitől – mint mondta – meg kell védeni az országot.

Az olyan országokban, ahol be kell őket engedni, ott nem lehet azt a gazdaságpolitikát folytatni, amire mi készülünk. Most büntetnek bennünket Brüsszelből, de az még mindig kisebb pénzügyi teher, mint ami akkor jönne, ha beengednénk őket

 – vélekedett a kormányfő.

Orbán Viktor ezentúl azzal vádolta meg  Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Manfred Webert , az Európai Néppárt elnökét, hogy kormányváltást akarnak Magyarországon, mivel a plenáris vitán a Tisza Párt vezetőjét, Magyar Pétert nevezte a jövőnek, a miniszterelnököt pedig a múltnak.

Rovatok