Index Vakbarát Hírportál

Füvezett, ezért Hszi Csin-ping kirúgta Kínából a Volkswagen magas rangú vezetőjét

2024. október 21., hétfő 20:28

A Volkswagen két évvel ezelőtt küldte Kínába a vezető marketingest, Jochen Sengpiehlt. Kína már régóta a német gyártó értékesítési motorja. A kínai államfő, Hszi Csin-ping azonban kiutasította az országból a magas rangú menedzsert egy thaiföldi nyaraláson történt kannabiszfogyasztás miatt.

A Bild információi szerint Sengpiehl két hete tért vissza Ko Samui szigetéről, és ezt követően Pekingben egy drogteszten akadt fenn. A helyi rendőrségnek sikerült bebizonyítania, hogy a német kannabiszt fogyasztott. A beszámolók szerint a rendőrök órákon át vallatták a menedzsert, majd tíz napon keresztül fogva tartották. Később a Volkswagen Group China és a német nagykövetség képviselőinek sikerült kihozni a menedzsert a börtönből, azonban a kínai államfő kiutasította az országból.

ezért A marketingesnek azonnal el kellett hagynia az országot.

A „Das Auto” szlogen atyját 2017 augusztusában – a dízelbotrányt követően – hozta vissza a Volkswagen, azzal a céllal, hogy javítson a cég hírnevén. Kína kábítószer-fogyasztással kapcsolatos szabályai kifejezetten szigorúak. A törvény szerint még a külföldi fogyasztásért is 15 nap fogda járhat.

Korábban egy Kínában dolgozó VW-menedzser valószínűleg érinthetetlen lett volna. A Volkswagen Group China 39 gyárat üzemeltet több mint 90 ezer alkalmazottal, és helyi gyártókkal közös vállalatokban dolgozik. Időközben azonban a VW és a kínai állam viszonya megromlott.

A Volkswagen eladásai a világ legnagyobb autópiacán évek óta csökkennek. Ráadásul a kínai beszállítók egyre nagyobb nyomás alá helyezik a Volkswagent. A kínai autógyártó BYD 2023-ban váltotta fel a VW-t a kínai piacvezetői pozícióban.

Rovatok