Index Vakbarát Hírportál

Élet-halál harcot vívnak az ír kocsmák

2024. október 25., péntek 06:20

Az áfa emelése, a növekvő infláció és az otthonról végzett munka miatt elmaradó vendégek arra késztették az ír vendéglátósokat, hogy állami támogatást követeljenek vállalkozásuk megmaradásáért.

Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban – naponta átlagosan kettő – a nemzeti étteremszövetség nyilvántartása szerint.

Ezek egyike például a 37 éve megnyílt, népszerű Blazing Salads, amely úttörőnek számított a vega és vegán éttermek között. A Lángoló saláták túlélt több gazdasági válságot és világjárványt, a pénzromlás, az áfaemelés és a home office azonban térdre kényszerítette.

Pubok tömege, egészen pontosan nagyjából kétezer kényszerült bezárásra az Egyesült Királyságban is, ott azonban a koronavírus miatti korlátozások váltották ki a sörözők tömeges csődjét. Ezek egyike volt az Oxfordi Egyetem által működtetett, alig négy és fél évszázados múltra visszatekintő Lamb & Flag.

Írországban elkeseredettség lett úrrá a vállalkozókon.

Az éttermek, kávézók és pubok csalódott tulajdonosai az ír parlament előtt tüntettek, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a bezárások 270 ezer ember megélhetését veszélyeztetik.

Darina Allen is csatlakozott hozzájuk. A híres, corki Ballymaloe szakácsiskola alapító séfje 76 éves életkora ellenére vonatra szállt és Dublinba utazott. Másokhoz hasonlóan ő is dühös.

Egyszerűen magára hagyottnak érezzük magunkat, megbecsülés nélkül

panaszolta a nő a The Guardiannek. Nem karibi luxusra, hanem csupán tisztességes megélhetésre vágynak, arra, hogy ki tudják fizetni a személyzetet, hogy befektethessenek a vállalkozásukba és taníthassák gyermekeiket – mondta sorstársai nevében is.

„Az éttermek csak méltányos támogatást szeretnének és annak elismerését, amit Írország Kft.-ért tesznek” – utalt hazájára Darina Allen.

Írország „remekül teljesít”

Az áfakulcs 9-ről 13,5 százalékra történő, 50 százalékos emelése a vendéglátás túlélését veszélyezteti – hívta fel a figyelmet az ír étteremszövetség, a RAI. Az áfakulcsot a járvány idején csökkentették 9 százalékra, az éttermek azonban korainak tartják visszaállítását, tekintettel a megnövekedett energia- és élelmiszerköltségekre, a megélhetési válságra, valamint az otthoni munkavégzés miatt megcsappant keresletre.

Magyarországon a vendéglátásban 27 vagy a kedvezményes 5 százalékos áfakulccsal történhet a számlázás – például a helyben készült fogások esetében.

Az ír tüntetők egyike 1982 óta dolgozik a szakmában, de „ilyen súlyos helyzettel” még soha nem szembesült. Pályafutása kezdetén az áfa még csak 6 százalékos volt.

Allen azért sem érti, hogy költségvetési hiánnyal magyarázzák az áfaemelés szükségességét, mert az európai bíróság nemrég 14 milliárd eurós adóhátralék megfizetésére kötelezte az Apple-t, amit az ír kincstárnak kell átutalnia.

Azt mondták nekünk, hogy az ország „remekül teljesít”, hogy „meglovagoltuk a hullámokat”, a pórnép azonban Allen szerint az eklézsia szintjén nem ezt tapasztalja.

Az étterem a kultúra eleme

Az éttermi válság Írországban elsősorban a független helyeket sújtja, miközben új láncok jelennek meg – például a Pret a Manger, az Evésre fel vagy az olaszos Carluccio's.

A turisták nem az időjárás, hanem a kultúra miatt látogatnak Írországba. Márpedig az éttermek és kávézók a kultúra elemei – magyarázza Stephen Buckley, akinek a családja csaknem egy évszázada működtet steakhouse-okat, sőt mára egy mészárszéket is Dublinban.

Ha az éttermek bezárnak, a kultúra összeomlik, és a látogatók elmaradnak – figyelmeztet Buckley.

Egy vidéki, fish & chips gyorsétterem tulajdonosa az áfaemelés miatt 25 ezer euró, több mint tízmillió forint adóhátralékot volt kénytelen átutalni az államháztartásnak.

Amennyiben elmulasztottam volna, megjelent volna a hatóság képviseletében a „seriff”, és bezáratta volna a helyet – mondta Barry Murphy. Minden negyedévben ezt kockáztatom – tette hozzá a kis vendéglátóhely üzemeltetője.

(Borítókép: Éjszakai élet Írországban, Galway megyében 2013. március 25-én. Fotó: Ken Welsh / UCG / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok