Index Vakbarát Hírportál

Tavasszal dönthetnek Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztéséről

2024. október 25., péntek 09:35

Leghamarabb a jövő év első negyedében dönthet az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Az EP jogi bizottsága előtt fekvő dosszié felelősét november közepén vagy december elején fogják megnevezni a szaktestületben képviselt politikai pártok szóvivői. Nem biztos, de nagy esély van rá, hogy az előadó a szocialista frakcióhoz tartozó lengyel EP-képviselő, Krzysztof Śmiszek lesz – írta a Népszava.

Polt Péter legfőbb ügyész szeptember végén kezdeményezte, hogy az EP függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát, miután lopás miatt eljárás indult ellene. A vád szerint a politikus elvette és a Dunába dobta valaki telefonját, aki levideózta őt és társait, amint szórakoztak egy budapesti klubban. 

Roberta Metsola EP-elnök már október elején a képviselő-testület jogi bizottsága elé utalta a Magyar mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet. Úgy tudni, hogy a frakciók november közepén vagy egy-két héttel később nevezik meg azt a képviselőt, akire kiszignálják a parlamenti kérvényre adott ajánlás kidolgozását.

A szabályok szerint egy-egy mentelmi ügy jelentéstevőjét a pártcsoportok rotációs rendszerben választják ki, viszont

a megbízott nem lehet ugyanannak a frakciónak a tagja és nem érkezhet ugyanabból a tagállamból, mint az a képviselő, akinek a mentelmi ügyét tárgyalják.

Magyar Péter esetében tehát nem lehet magyar és nem tartozhat az Európai Néppárthoz sem.

Mivel a rotáció szerint a Néppárt következne, ezért – az előírások miatt – nem vállalhatja el Magyar Péter ügyét, így nagy valószínűséggel a sorrendben utána következő politikai csoport, a Szocilisták és Demokraták adhatnak előadót. Ez pedig vélhetően a lengyel Új Baloldalhoz tartozó, jogi végzettségű Krzysztof  Śmiszek  lesz.

Rovatok