Index Vakbarát Hírportál

Késes támadás történt Szentpéterváron, a támadót elfogták

2024. október 25., péntek 15:27

Csütörtökön egy férfi egy szentpétervári üzletben válogatás nélkül késelt meg vásárlókat, akik közül négyen súlyos állapotban kerültek kórházba. A késelőt a rendőrség elfogta, őrizetbe vette és emberölési kísérlet miatt büntetőeljárást indítottak ellene. Korábban márciusban Moszkvában történt hasonló eset, azt azonban terrortámadásnak minősítették, melyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Öten megsérültek egy támadásban Szentpéterváron, amikor egy férfi késsel támadt egy üzlet vásárlóira, négyen közülük súlyos állapotban kerültek kórházba − közölte a RIA Novosztyi és a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A támadás az Okay nevű szupermarketben történt, melyet egy 44 éves helyi lakos követett el, akit a helyszínen elfogtak és őrizetbe vettek. Az üzlet jelenleg zárva tart. A férfi ellen több személy sérelmére elkövetett emberölési kísérlet miatt indult büntetőeljárás.

Márciusban Moszkvában zajlott le terrortámadás

Március 22-én este lövöldözés történt Oroszország fővárosában, Moszkvában a Crocus City Hall nevű bevásárlóközpontban, a város északnyugati részén. A merényletnek legalább 115 halálos áldozata lehet a merényletnek, amit a jelentések szerint öt fegyveres követett el. Az Iszlám Állam akkor Telegram-csatornáján jelentette be, hogy magára vállalja a terrortámadást.

Öt álruhás támadó követhette el a támadás, akik automata fegyverekből nyitottak tüzet, de gránátokat, gyújtóbombát vagy Molotov-koktélt is használhattak. „Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült is. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító.

A támadók közül egyet elfogtak a helyszínen, a másik négy elmenekült. Autójukban a tűzszerészek további robbanóanyagot találtak. A bevásárlóközpont biztonsági őrei nem rendelkeztek fegyverrel, az első áldozatok egyike is közülük került ki − közölte az mk.ru.

Az orosz külügyi szóvivő szerint terrortámadás történt, melyről Vlagyimir Putyint is folyamatosan tájékoztatták. A moszkvai polgármester „nagy tragédiának” nevezte a támadást, és 50 mentőautót küldtek a helyszínre. Dmitrij Medvegyev részvétét fejezte ki az áldozatok felé, de Washington is megszólalt az esettel kapcsolatban, mely március elején figyelmeztetett támadások veszélyére. Ukrajna azonnal cáfolta érintettségét.

Rovatok