Index Vakbarát Hírportál

Nyolc embert vettek őrizetbe a boszniai rendőrök elleni késes támadással összefüggésben

2024. október 26., szombat 17:58

Terrorcselekményként kezeli a hatóság a rendőrök elleni késes támadást Boszniában. Az ügyben eddig nyolc embert vettek őrizetbe, egy helyi médium értesülései szerint az egyik 15 éves elkövető radikális iszlám nevelésben részesült.

Nyolc embert vettek eddig őrizetbe azzal a hatóságok által terrorcselekményként kezelt támadással összefüggésben, melyben egy 15 éves fiú egy rendőrt megölt, egy másikat pedig súlyosan megsebesített csütörtök este az északnyugat-boszniai Bosanska Krupa egyik rendőrőrsén közölte Adnan Beganovic, az érintett kanton rendőrségi szóvivője szombaton.

Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a támadásnak terrorizmusra utaló jelei vannak. A nyomozás majd felderíti az okokat és indítékokat

– hangsúlyozta a szóvivő még pénteken. A szóvivő a nyomozással kapcsolatban szombaton sem közölt újabb részleteket.

Merima Mesanovic ügyész pénteken elmondta, hogy azért minősítették terrorcselekménynek a rendőrség elleni támadást, mert azt „a lakosság megfélemlítése céljából” követték el.

A Bosanska Krupa-i házkutatásokon a rendőrség mobiltelefonokat, számítógépeket, adathordozókat és jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le.

A boszniai ATV szerint a fiú radikális iszlám vallási nevelést kapott, apja a vahhábita mozgalom tagja. A beszámoló szerint a fiú a közösségi médiában is szélsőséges iszlamista nézeteinek adott hangot, illetve a támadásra utaló üzeneteket találtak a telefonján.

Az ország szövetségi rendőrsége az értesülést nem erősítette meg, de közölte: átvizsgálta a fiú közösségi médiában használt profiljait, hogy terrorizmusra utaló bejegyzéseket keressen, és listát állított fel azokról, akikkel a támadó kapcsolatban állt – közölte az MTI.

Rovatok