Index Vakbarát Hírportál

A Burger King és a KFC is szigorít, miután meghalt egy ember a McDonald’s hamburgerétől

2024. október 26., szombat 18:59

Kisebb pánik tört ki a gyorsétteremláncok között az Egyesült Államokban, miután csaknem 50 ember megbetegedését és egy ember halálát okozta a McDonald’s E. coli baktériummal fertőzött terméke. Az eddigi vizsgálatok szerint a problémát a szeletelt hagyma okozhatta, így többek között a Burger King és a KFC is szigorításokat vezetett be.

Az utóbbi hetekben csaknem 50 ember betegedett meg az Egyesült Államokban, miután a McDonald’s E. coli baktériummal fertőzött termékéből fogyasztottak. A fertőzésnek eddig egy halálos áldozata van, de többen is kórházba kerültek.

A vállalat észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője kedden közölte, hogy a vizsgálatok szerint a megbetegedésekért a Quarter Pounder nevű hamburgerben használt szeletelt hagyma a felelős. Az állítást a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ is megerősítette. A feltétként használt zöldséget nem főzték meg, valamint egyetlen beszállítótól, a Taylor Farm nevű vállalattól érkezett.

A Taylor Farms időközben szintén egy közleményt adott ki arról, hogy vizsgálatokat végeztek a termékeken, de nem találtak E. coli baktériumot. Óvatosságból kivonták a piacról a náluk termelt hagymát, de cáfolták, hogy ők szállították volna a feltétet.

A történtek után több gyorsétterem is úgy döntött, hogy elővigyázatossági lépéseket tesznek.

Többek között a Burger King, a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell is úgy döntött, hogy friss hagymákra cserélik az eddigi készleteiket.

A Burger King a CBC News kérdésére elmondta, hogy két nappal ezelőtt arra kérte a telephelyeinek egy részét, hogy ne használják fel a Taylor Farms beszállítótól érkezett hagymákat. Hozzátették, hogy az egészségügyi hatóságoktól továbbra sem kaptak hírt arról, hogy gyorsétteremlánc termékétől betegedett meg valaki.

Súlyos megbetegedést okoz az E. coli baktérium

Az E. coli baktériummal fertőzöttek súlyos gyomorgörcsöket, hasmenést és hányást tapasztalhatnak. Kezelés nélkül öt-hét nap alatt gyógyulnak ki a fertőzésből. A lappangási ideje mindössze néhány nap, jelentette ki Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője.

Az előbb felsorolt tünetek mellett kiszáradás, csökkent vizeletürítés és szédülés is jelentkezhet a pácienseknél. A járvány miatt a McDonald’s részvényei a szerdai zárás előtt több mint öt százalékkal estek. Valamint korábban már volt a céghez köthető megbetegedés, 2018-ban ötszázan lettek rosszul egy salátához köthető járvány miatt.

Rovatok