Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor gratulált a Georgiai Álom vezetőjének, aki újra kormányt alakíthat a választási bizottság adatai szerint

2024. október 26., szombat 19:58

Az exit poll adatok alapján még nincs egyértelmű győztese a georgiai választásnak, Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban a közösségi médiában gratulált a Georgiai Álom vezetőjének, Irakli Kobakidzének. Eközben az ellenzék is saját győzelmét hirdette ki a választáson, és már a koalíciós tárgyalásokról beszéltek. A friss választási adatok szerint azonban ismét a Georgiai Álom alakíthat kormányt.

A Georgiai Választási Bizottság a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál a Georgiai Álom győzelmét jelentette, a kormánypárt a voksok 53 százalékát szerezték meg. Az ellenzéki pártok közül a vártnál gyengébben szerepelt az Egység, mely még tíz százalékot sem tudott elérni, de az Erős Georgia (9,2) és a Georgiáért párt (8,2) is hasonlóan teljesített. A Koalíció a Változásért is kisebb támogatottságot kapott, mindössze a szavazatok 11,2 százalékát tudta megszerezni. Az eddigi adatok alapján, de a külföldi georgiai voksok nélkül is kijelenthető, hogy az eddigi kormánypárt, a Georgiai Álom nyerte a választásokat, azonban még nem tudni, kivel fog együtt kormányozni − tájékoztatott az AP News.

Az első exit poll adatok alapján pedig mindkét oldal a saját győzelmét hangoztatta a georgiai választásokon. Az eredmények azonban nem egységesek, három különböző exit poll más-más adatokat jelez, a következő órákban várható egyértelműbb kép a voksolást illetően − írta a BBC.

Orbán Viktor azonban már gratulált a Georgiai Álom vezetőjének, Irakli Kobakidzének, amit az X-en tett közzé. A bejegyzésben úgy fogalmazott: „Georgia népe tudja, mi a legjobb az országának, és ma hallatta a hangját!”

A voksolás kapcsán Szijjártó Péter is megszólalt: „Hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, hogy mit akarnak: a patrióta, családokat támogató kormányzópárt elsöprő fölénnyel megnyerte a választást” − írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter a bejegyzésben gratulált a georgiai kormánypártnak. A miniszter hozzátette: „a hátralévő elnökségi időszakunkban, s persze utána is minden támogatást megadunk georgiai barátainknak az európai integrációs törekvéseik sikeréhez”.

A választáson magas részvételi arányt jeleztek, a választók mintegy 59 százaléka vett részt a szavazáson, és több szabálytalanságot észleltek, valamint több szavazóhelyiség előtt verekedés tört ki. Ketten kórházba kerültek, miután a kormánypárt támogatói megtámadták a legnagyobb ellenzéki párt eredményváróját. Egy ellenzéki politikus elmondta, hogy több, Georgiai Álomhoz köthető férfi verte meg.

Az ellenzék sorsdöntőnek nevezte a voksolást, mint egy választást Európa és Oroszország között. Két exit poll az ellenzék győzelmét jelzi, vagyis három ciklus után leválthatják a kormányzó Georgiai Álmot.

A jövőben talán nem lesz ilyen pillanat

− mondta egy ellenzéki szavazó.

A három exit poll közül kettő ellenzéki sikert jelzett, a kormányközeli viszont a Georgiai Álom győzelmét hirdette ki. Utóbbit az Imedi/Gorbi készítette, és az eredmények így alakultak szerintük:

Ehhez képest a másik két exit poll, a Formula/Edison és a Mtavari Arkhi/HarrisX az ellenzéki összefogás sikerét hirdette, ahol az arányok így alakultak:

„Ritka alkalom, hogy ugyanaz a párt ilyen nehéz körülmények között is sikeres maradjon”

A pártok képviselői azonnal reagáltak az eredményekre. A kormánypárt részéről a miniszterelnök, Irakli Kobakidze sajtótájékoztatón közölte, hogy „a választások békés körülmények között zajlottak”, annak ellenére, hogy országszerte több jelentés érkezett erőszakos cselekményekről a szavazóhelyiségekben.

A kormányfő az ellenzéki tévécsatornákat hibáztatta, és megkérdőjelezte a stábok munkáját, akik a verekedések helyszínén forgattak. Szerinte a Georgiai Álom „földcsuszamlásszerű győzelmet aratott”, de hozzátette, hogy az alkotmányos többség nem garantált, és elmondta, hogy ez a választás „háború és béke”, „erkölcstelen propaganda és hagyományos értékek”, „az ország sötét múltja és Georgia fényes európai jövője” közötti voksolásként zajlottak.

A kormánypárt tiszteletbeli elnöke, a milliárdos Bidzina Ivanisvili a Georgiai Álom tbiliszi irodája előtt beszélt arról, hogy „világszerte ritka alkalom, hogy ugyanaz a párt ilyen nehéz körülmények között is sikeres maradjon”. Ivanisvili azt állította, hogy a következő négy évben a kormánypárt „sokat fog tenni, és az azt követő négy évben Grúzia a világ legsikeresebb országai közé fog tartozni”. Hozzátette, hogy „nem lesz hazugság, árulás, cselszövés”.

Az ellenzék vezetői saját győzelmüket hirdették ki

A Koalíció a Változásért vezetője, Nika Gvaramia azt nyilatkozta, hogy „mindkét exit poll szerint a Georgiai Álom vesztett. Kevesebb mint 70 mandátummal rendelkezik. Az ellenzék győzött. Remélem, hogy nem lesznek kérdőjelek egyik ellenzéki pártban sem a koalíció megalakításának módját illetően, sem az egyes ellenzéki pártok által megválasztott képviselők között. A mandátumok körülbelül 85-65 arányban oszlanak meg”.

A Georgiáért párt vezetője, a volt miniszterelnök Giorgi Gakaria még jobb eredményre számít a szavazatszámlálás befejezése után, de hozzátette, hogy nagy a hibahatára az exit polloknak, ezért vannak ilyen különbségek. Csak azt követően jöhet az ünneplés, ha megvannak a végleges eredmények, és úgy véli, az ellenzékiek még jobb eredménnyel zárhatnak.

Az Erős Grúzia vezetője, Mamuka Kazaradze a következőt mondta: „Gratulálok az orosz kormány vereségéhez Georgiában. A nép akarata kifejezésre jutott, most ezt az akaratot meg kell védeni. Szeretném felszólítani minden képviselőnket a szavazókörökben, hogy a végsőkig, az utolsó percig védjék meg a választók szavazatait… És még valami, ma a grúz társadalom véget vetett a stagnálás időszakának. Egy új időszak, egy új élet kezdődik Georgiában, amely a szabadság, a demokrácia és az ország újjáépítésére irányul”.

Tina Bokuchava, az Egység vezetője kijelentette: „Az erőszak ellenére Európa és a grúz nép győzött. Ma nem egy konkrét párt nyert, hanem az ország európai jövője. Ivanisvili ideje lejárt.” Hozzátette, hogy reméli, minél előbb megindulnak a koalíciós tárgyalások.

Rovatok