Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lehet az új osztrák házelnök első vendége

2024. október 27., vasárnap 06:27

Walter Rosenkranz, az Osztrák Szabadságpárt politikusa lett az osztrák parlament új elnöke. Első külföldi politikusként pedig Orbán Viktort látja vendégül jövő csütörtökön, aki nemcsak vele, hanem Herbert Kickllel is találkozik. A Kronen Zeitung eközben felidézte Magyar Péter múlt heti bécsi látogatását, valamint a magyar közvélemény-kutatások eredményét is.

Az osztrák parlament új elnöke, Walter Rosenkranz Orbán Viktort látja vendégül csütörtökön. Az osztrák törvényhozás új vezetője szombat este jelentette be a hírt a Kronen Zeitungnak. A magyar miniszterelnök jövő héten Bécsbe látogat, ahol Rosenkranzon kívül Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével is találkozik.

Walter Rosenkranz csütörtökön lett az osztrák parlament elnöke, és Wolfgang Sobotkát követi a pozícióban. A politikus 162-ből 100 szavazatot tudott megszerezni a Nemzeti Tanács alakuló ülésén, ami 61,7 százaléknak felel meg.

A Kronen Zeitung figyelmeztet, hogy a törvényhozás elnöke hasonlóan ellentmondásos személyiség, mint a magyar miniszterelnök, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának tartanak, és jobboldali szövetségeseivel az Európai Uniót támadja.

Azonban azt is kiemelik, hogy a jobboldali Fidesz egyre nagyobb nyomással szembesül a belpolitikában, ugyanis fej fej mellett áll a közvélemény-kutatásokban az ellenzéki Tisza Párttal. Megemlítik, hogy húsz év alatt először fordul elő, hogy nem a kormánypárt végzett az első helyen.

Idézik Magyar Pétert is, aki az ORF osztrák médiának adott interjút múlt csütörtökön: „A magyarok túlnyomó többségének elege van a korrupcióból, a hazugságokból és a propagandából.” Magyar szerint a 100 ezer magyar lakossal rendelkező Bécs „London után valószínűleg a második legnagyobb külföldi magyar város”. A Tisza Párt elnöke több ironikus utalást tett az Orbán-kormány propagandájára, amely Bécset évek óta veszélyes városként ábrázolja a migráció miatt − közölte a Kronen Zeitung.

Rovatok