Index Vakbarát Hírportál

Merényletkísérlet: 14 lövést adtak le az autóra, amelyben a volt bolíviai elnök utazott

2024. október 27., vasárnap 16:39

Terjed egy videófelvétel a közösségi médiában, amelyen az látható, hogy Bolívia első őslakos elnökének autójára több lövést is leadtak. A volt elnök sofőrje nem került ki sértetlenül az összetűzésből.

Evo Morales volt bolíviai elnök túlélt egy merényletet az ország középső részén található Shinahotában – írja a helyi média. Az előzetes információk szerint 14 lövést adtak le a járműre, amelyben utazott.

A támadásról a közösségi médiában egy felvétel is terjed. Mint írják, a volt elnök sérülés nélkül megúszta a történteket, azonban a sofőrje megsebesült.

Az incidenst követő rádióinterjúban Morales azt mondta, hogy két jármű feltartóztatta őt az úton, és rálőttek az autójára. Azt állította, hogy egy golyó „centiméterekre” ment el a feje mellett.

Hatalmi harcok zajlanak Bolíviában

Bolíviában jelenleg feszült a helyzet, ugyanis Morales támogatói autópályákat torlaszoltak el, miközben a rendőrség és a biztonsági erők megpróbálták közbelépni. A bolíviai kormány nemrégiben bírálta Moralest, amiért a két hete tartó útlezárások miatt „destabilizálta” az országot. Ennek következményeképp országszerte elakadt az élelmiszer- és üzemanyag-ellátás.

Az ország a csökkenő gáztermeléssel és a növekvő inflációval is küzd. Nemrég pedig egy puccsot is sikerült megakadályozni az országban, miután megrohamozták az elnöki palotát.

Morales a 2025-ös választások előtt hatalmi harcba keveredett Luis Arce elnökkel. Kijelentette, hogy le akarja váltani Arce-t – egykori szövetségesét, gazdasági miniszterét és politikai pártfogoltját.

Kiskorú elleni erőszakkal vádolják

Mindeközben Moralest azzal vádolják, hogy megerőszakolt egy tizenéves lányt, amikor hatalomra került. 2024. október elején Cesar Siles igazságügyi miniszter közölte, hogy nyomozást indítottak a volt elnök ellen.

A regionális ügyészek beidézték, de nem jelent meg tanúskodni, és most letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Morales határozottan tagadja a vádakat. Egyes hírek szerint azonban a lány egy gyermeknek is életet adott, miután együtt volt Moralesszel.

Korábban elüldözték az országból

A szocialista politikus a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

Bolívia első őslakos elnöke végül 2020 novemberében visszatért az országba, ahol ezrek fogadták.

Rovatok