Index Vakbarát Hírportál

A georgiai ellenzék csalást kiáltott a kormánypárt győzelme után

2024. október 27., vasárnap 11:44

Vasárnap reggelre a szavazatok 99 százalékos feldolgozottság mellett kijelenthető, hogy a georgiai parlamenti választást elsöprő fölénnyel nyerte a kormányzó Georgiai Álom párt a voksok 54 százalékával. A helyi nyugatbarát ellenzék azonban nem fogadja el a győzelmet, mert szerintük csalás történt.

Az ellenzéki csoportok szerint a parlamenti választásokat fölényesen nyerő Georgiai Álom kormányzópárt egyre tekintélyelvűbb, miközben a mostani eredmények sorsdöntő jelentőségűek az ország jövőbeli, európai útját tekintve. A visszavonult milliárdos üzletember, Bidzina Ivanishvili pártja azonban egyértelmű győzelmet aratott.

Nika Gvaramia, a Változás Koalíciója vezetője szerint „alkotmányos puccs” történt, míg Tina Bokuchava, az Egység – Nemzet Mozgalom irányítója úgy fogalmazott: „A grúz emberek az európai jövőre szavaztak, ezért nem fogadjuk el a választási bizottság által közzétett meghamisított eredményeket.” Elemezők szerint a négy évvel ezelőttihez képest ugrásszerűen megnövekedett szavazatarány aligha lehet hiteles. A végeredményt várhatóan megtámadják a bírói fórumokon. 

Erőszak a szavazóhelyiségben

Az Oroszországgal határos – és az ellenzék szerint oroszbarát politikát folytató – dél-kaukázusi államban szombaton valóban nagy számban mentek el a szavazni, de a BBC információi szerint számos jelentés érkezett a szavazás megsértéséről és a szavazóhelyiségek előtti erőszakról. Egy fővárosi ellenzéki politikus például arról beszélt a lapnak, hogy megverte a kormányzópárt politikusa, azután pedig még tíz ismeretlen férfi is helybenhagyta. 

A 2000 választási megfigyelőt tömörítő My Vote nevű koalíció a választási csalások és erőszakos cselekmények mértékére való tekintettel úgy vélte, hogy az előzetes eredmények nem tükrözik a grúz állampolgárok akaratát. Az ellenzékiek szerint a nagy téttel bíró szavazás olybá tűnt, mintha Európa és Oroszország között kellett volna választaniuk a polgároknak. Sokan úgy vélték, hogy a georgiaiak 1991-es, a Szovjetuniótól való függetlenséget támogató népszavazása után ez a leginkább sorsdöntő választás. 

A Georgiai Álom máris magáénak tudhatja a teljes parlamenti többséget, mivel a négy ellenzéki blokk együttesen csak 37 százalékot tudott összeszedni az eddigi eredmények szerint. Georgia új, arányos képviseleti rendszere szerint aki a szavazatok felét elnyeri, az a 150 képviselői hely felét kapja meg. A választásokon induló többi párt egyike sem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A szombat esti adatok szerint az ellenzéki pártok közül a vártnál gyengébben szerepelt az Egység, mely még tíz százalékot sem tudott elérni, de az Erős Georgia (9,2) és a Georgiáért párt (8,2) is hasonlóan teljesített. A Koalíció a Változásért is kisebb támogatottságot kapott, mindössze a szavazatok 11,2 százalékát tudta megszerezni.

Felfüggesztett EU-tagság

Bidzina Ivanishvili, aki az 1990-es években Oroszországban tett szert vagyona nagy részére, így kommentálta az eredményt a támogatóinak: „Ritka alkalom a világon, hogy egy párt ilyen nehéz helyzetben ilyen sikert érjen el.” 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, alig egy héttel a parlamenti választások előtt tízezrek tüntettek vasárnap Georgia fővárosában, Tbilisziben az ország európai uniós integrációjáért. A georgiai miniszterelnök júliusban közölte, hogy reálisnak látja az ország uniós tagságát 2030-ig.

Az Európai Unió tbiliszi nagykövete július 9-én jelentette be, hogy az EU felfüggesztette Georgia uniós csatlakozási folyamatát, amit a kaukázusi ország parlamentje által elfogadott, a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány „Nyugat-ellenes retorikájával” indokoltak. Emellett az unió és az Egyesült Államok is befagyasztotta az országnak szánt pénzügyi támogatásokat.

(Borítókép: Bidzina Ivanishvili a választások eredményeinek kihirdetése után Tbilisziben, Grúziában 2024. október 26-án. Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters)

Rovatok