Index Vakbarát Hírportál

Károly király útra kelt a rákból való gyógyulása közepette

2024. október 27., vasárnap 16:43

Károly király és Kamilla királyné jövőre folytathatja királyi körútjait, mivel Károly az ausztráliai és a szamoai látogatást jótékony hatásúnak találta a folyamatban lévő rákkezelésében.

Károly király és Kamilla királyné jövőre átfogó királyi körútba kezdenek, miután a király pozitív tapasztalatokat szerzett ausztráliai és szamoai látogatásai során.

A palota egyik vezető tisztviselője elárulta, hogy a király „őszintén szerette” a kilencnapos túrát, felemelőnek érezte a hangulata és a gyógyulása szempontjából, írja a Daily Record. Károly király februári diagnózisa óta ez volt az első nagyobb utazása, amelynek alkalmával szünetet tartott a rákkezelésben, amit várhatóan folytat, miután visszatér az Egyesült Királyságba.

A jövő tavaszi és őszi körutazás menetrendjét még meg kell erősíteni – a külügyminiszter, a miniszterelnök és a király az orvosi csapat jóváhagyására vár –, de a terv előrehaladott állapotban van, és ez biztató a király felépülése szempontjából.

Egyetemi ösztöndíjak

A király és a királyné szombat délelőtt búcsút vett Szamoától. Egy rögtönzött beszédében Károly így fogalmazott:

Annyira lenyűgözött minket, ahogyan a falvak feldíszítették az utakat, ez valami egészen különleges Szamoán.

Megköszönte a helyiek nagylelkűségét az ételek és egyéb csodálatos dolgok felajánlásában, és kijelentette, hogy a királyi pár különleges emlékekkel távozik. Károly reméli, hogy elég sokáig életben marad ahhoz, hogy visszatérjen.

A királyi pár felhőszakadás közepette érkezett a faluba. A királyt a falu vezetője a To’aiga-O-Tumua címmel tüntette ki. Azt mondta őfelségének:

A papád, Fülöp herceg itt volt, ezért köszönöm, hogy időt szántál ránk. Királyi látogatásod nagy megtiszteltetés számunkra.

A szamoai látogatás emlékére új hivatalos portré jelent meg a királyi családról, amely a tengerparton készült. Károly az utolsó estén egy vacsorán elmondott beszédében kifejezte életre szóló ambícióját, hogy minden, Nemzetközösséghez tartozó országot meglátogasson. Mostani körútjukon Ausztráliában is ünnepelték a királyi párt.

A király célja, hogy minden körútjáról hagyjon örökséget, ezért indította el csütörtökön Szamoán a King’s Commonwealth Fellowship Programot, amelynek segítségével egyetemi és doktori ösztöndíjakat biztosít a pályafutásuk közepén álló szakembereknek.

(Borítókép: Károly király és Kamilla királyné az ausztráliai és szamoai királyi látogatás utolsó napján Siumu faluban, Szamoán 2024. október 26-án. Fotó: Aaron Chown / Pool / Reuters)

Rovatok