Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Georgiába utazik, három minisztere is vele tart

2024. október 27., vasárnap 17:12

Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnök meghívására Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos tárgyalásokat folytat Tbilisziben hétfőn és kedden. A Georgiában tartott találkozóra többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is elkíséri a kormányfőt.

Orbán Viktor hétfőn Georgia fővárosába, Tbiliszibe utazik. A hivatalos látogatásra többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is elkíséri – számolt be róla a Publika.

A kaukázusi portál cikke szerint kedden Georgia kormánya hivatalos üdvözlőünnepséget rendez. A magyar kormány delegációját Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnök látja vendégül. 

Az Index kérdésére Havasi Bertalan is megerősítette a találkozót. A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár lapunk kérdésére elmondta, hogy Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnök meghívására Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos tárgyalásokat folytat Tbilisziben hétfőn és kedden”. A találkozó további pontjait nem részletezték. 

Orbán Viktor örömmel fogadta a konzervatív Georgiai Álom kormánypárt győzelmét

Mint írtuk, október 26-án parlamenti választásokat tartottak Georgiában, amit fölényesen megnyert a Georgiai Álom kormányzó párt. A feldolgozottság csak vasárnap reggelre lett teljes, azonban Orbán Viktor miniszterelnök már szombat este gratulált Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnöknek.

A magyar kormányfő az X-en posztolt bejegyzésben úgy fogalmazott:

Georgia népe tudja, mi a legjobb az országának, és ma hallatta a hangját!

Orbán Viktort Szijjártó Péter követte a gratulációban. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: „Hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, hogy mit akarnak: a patrióta, családokat támogató kormányzó párt elsöprő fölénnyel megnyerte a választást” − hangsúlyozta a Facebookon.

Szijjártó Péter a bejegyzésben gratulált a georgiai kormánypártnak. A miniszter hozzátette: „a hátralévő elnökségi időszakunkban s persze utána is minden támogatást megadunk georgiai barátainknak az európai integrációs törekvéseik sikeréhez”.

A Georgiai Álom kormánypárt sikerét nem mindenki fogadta kitörő örömmel. Nika Gvaramia, a Változás Koalíciója vezetője szerint „alkotmányos puccs” történt, míg Tina Bokuchava, az Egység – Nemzet Mozgalom irányítója úgy fogalmazott: „A grúz emberek az európai jövőre szavaztak, ezért nem fogadjuk el a választási bizottság által közzétett meghamisított eredményeket.”

Elemzők szerint a négy évvel ezelőttihez képest ugrásszerűen megnövekedett szavazatarány aligha lehet hiteles. A végeredményt várhatóan megtámadják a bírói fórumokon.

Rovatok