Index Vakbarát Hírportál

Mintegy negyven katona halt meg egy csádi katonai támaszpont elleni támadásban

2024. október 28., hétfő 18:51

A csádi elnöki hivatal közleménye szerint egy meg nem nevezett terrorista csoport támadást intézett egy katonai támaszpont ellen. A támadásban mintegy negyven katona halt meg.

Mintegy negyven katona halt meg Csádban egy katonai támaszpont elleni vasárnapi támadásban – írja a Reuters a közép-afrikai ország elnöki hivatalának közleményére hivatkozva.

Az elnöki hivatal szerint Mahamat Idriss Deby elnök hadműveletet indított a támadók felkutatására. A támadásért felelős csoportot azonban egyelőre nem nevezték meg.

A Csád-tó térségét többször támadták már felkelők, köztük a Nyugat-afrikai Iszlám Állam és a Boko Haram, amely 2009-ben Északkelet-Nigériában nőtt ki, majd átterjedt Csád nyugati részére is.

Csád fontos szövetségese a francia és amerikai erőknek, amelyek célja a dzsihadisták elleni harc a Száhel-övezetben, ami az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hű csoportok támadása alatt a globális terrorizmus epicentrumává vált. 

Mali, Niger és Burkina Faso az elmúlt években befejezte a katonai műveleteket az Egyesült Államokkal és Franciaországgal, helyette Oroszországhoz fordult támogatásért.

Az ügyben kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, és arról érdeklődtünk, hogy a támadásban érintettek-e magyar katonák, azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően a Honvédelmi Minisztérium igen szűkszavúan reagált megkeresésünkre. „Magyar katonák nem tartózkodnak Csádban” – közölték.

Rovatok