Index Vakbarát Hírportál

Úgy szökött az egekbe a csokoládé ára, hogy közben alig kerül bele kakaó

2025. január 16., csütörtök 17:19

Karácsony előtt szabadult el a kakaó ára, ami akkor sokakat szíven ütött, tekintve az ünnepi időszak vásárlási szokásait a csokimikulásoktól kezdve a szaloncukrokon át egészen a zserbó készítéséhez is elengedhetetlen étcsokoládéig. Egy friss kutatás most azt is megmutatta, hogy miért nőttek ilyen drasztikusan az árak, miközben az is kiderül, hogy a példátlan drágulással párhuzamosan a csokoládékba jóval kevesebb kakaó kerül.

Az elmúlt négy évben tapasztalható legalacsonyabb szintre csökkent Európában és Ázsiában a kakaóőrlés 2024 utolsó negyedévében, ami a Bloomberg szerint magyarázatot ad a csokoládé árának a jelentős drágulására.

A napokban közzétett adatok szerint Európában 5,4, míg Ázsiában 0,5 százalékkal csökkent a kakaóbab feldolgozása az egy évvel korábbiakhoz képest. Utoljára ennyire alacsony számokat a Covid miatti lezárások idején lehetett tapasztalni. A kakaó ára ennek következtében a háromszorosára emelkedett, minden árucikket figyelembe véve a legerősebb növekedést produkálva. Ennek okaként pedig a legfőbb termelőnek számító Elefántcsontparton és Ghánában tapasztalható ellátási hiányt nevezik meg.

A csokoládégyártókat a folyamatok arra késztették, hogy a termékeikben kevesebb kakaót használjanak fel, magyarul egy gyengébb minőség mellett nőttek az árak.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Európában, a világ legnagyobb fogyasztói piacán az egész éves őrlési mennyiség már a második egymást követő évben csökkent. Bár a piac régóta úgy tekint a számokra, mint a keresleti kilátások irányadójára, egyre nehezebb megítélni, hogy mennyire tükrözik a keresletet, mivel aggódnak amiatt, hogy a szűkös kínálat torzítja a számokat.

Azt nem tudni, hogy a csokoládéfogyasztási kedvet mennyire vetette vissza a megnövekedett ár, mindenesetre az édesség túlzásba vitt fogyasztása akár halált is okozhatAz közismert, hogy a csokoládé hizlal, fogszuvasodást okoz, megnöveli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint előfordulásának kockázatát, de egy új kutatás szerint a kakaóbab serkentő hatású teobromin nevű vegyülete nagy mennyiségben mérgező is lehet.

Rovatok