Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a csokiimádóknak, a klímaváltozás tovább emelheti a kedvelt édesség árát

2025. február 14., péntek 09:54

Egy újabb kutatás szerint a globális felmelegedés miatt egyre nehezebb lesz a nyugat-afrikai kakaótermelők helyzete, sújtja őket a hőség, a heves esőzések, de a lisztbogarak is. A kakaófák nem bírják a tartósan 32 fok feletti hőmérsékletet. Emiatt a kakaó ára tovább nőhet, ezzel közvetett módon a csokoládéé is, amit januárban a Lindt már be is jelentett.

Az éghajlati válság miatt hetek óta magas hőmérséklet tombol Nyugat-Afrikában, amely a világ kakaóbab-termelésének mintegy hetven százalékát adja, ezért terméskiesés és további áremelkedés várható a kutatók szerint − írja a The Guardian.

A régió gazdái a korábbi években a hőséggel, betegségekkel és heves esőzésekkel küzdöttek, amelyek hozzájárultak a termelés csökkenéséhez. Ez utóbbi azonban a kakaó árának emelkedését hozta magával, amit a kakaófa babjából állítanak elő, és a csokoládé fő összetevője, tehát közvetetten utóbbi drágulását is eredményezi.

Egy új jelentés megállapította, hogy „az éghajlatváltozás, amely elsősorban a kőolaj, a szén és a metángáz égetése miatt következik be, egyre melegebb időjárást eredményez” Nyugat-Afrikában. A Climate Central független kutatócsoport által készített tanulmány szerint ez a tendencia különösen érezhető Elefántcsontparton és Ghánában, a két legnagyobb kakaótermelő országban.

A kutatók 44 nyugat-afrikai kakaótermő terület adatai és számítógépes modellek segítségével összehasonlították a jelenlegi hőmérsékletet egy olyan lehetőséggel, ha nem érvényesülne a globális felmelegedés. Azt vizsgálták, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy ezekben a régiókban a hőmérséklet meghaladja a 32 fokot, ami nem ideális a kakaófák számára.

A jelentésben szerepel, hogy a két említett afrikai országban október és március közötti időszakot vizsgálva három héttel többször mértek 32 fok feletti hőmérsékletet. 2024 az eddigi mérési adatok szerinti legmelegebb év volt, és a globális felmelegedés miatt a vizsgált területek kétharmadán legalább 42 napon keresztül emelkedett a kakaófa számára kritikus érték fölé a hőmérséklet. Ezért a kutatók úgy vélik, hogy „a túlzott hőség hozzájárulhat a termés mennyiségének és minőségének csökkenéséhez”. Emellett számos tényező befolyásolja még a kakaó árát, mint például a lisztbogárfertőzés, a heves esőzések vagy a csempészet.

Egy brit jótékonysági szervezet is megjegyezte, hogy az előbb említett okok drasztikusan megváltoztathatják a kakaóbab-termelők helyzetét. Emiatt 2023 vége óta a londoni és New York-i piacokon folyamatos a drágulás. Utóbbin a kakaó ára több mint 10 ezer dollár fölé emelkedett tonnánként. Januárban a Lindt svájci csokoládégyártó közölte, hogy 2025-ben ismét magasabb áron értékesíti csokoládéját, amivel ellensúlyozzák a növekvő költségeket.

Rovatok