Index Vakbarát Hírportál

Clintont elítélhették volna a Lewinsky-ügyben

Hetvenmillió dollárba került a botrány

2002. március 8., péntek 08:30

Bill Clinton volt amerikai elnököt bírósági eljárás alá vonhatták volna és elítelhették volna a Monica Lewinsky-ügyben. A független ügyészi vizsgálatot lezáró jelentés megalapozottnak találta a hamis tanúzás vádját. A jelentés ugyanakkor nem talált bizonyítékot a Clinton elnök és neje ellen felhozott vádak alátámasztására, azt azonban megállapította, hogy a vizsgálat és az azt megelőző nyomozás hetvenmillió dollárba, vagyis nagyjából húszmilliárd forintba került az adófizetőknek.

A Robert Ray különleges ügyész által vezetett vizsgálat megállapította, az ügyészségnek elég bizonyítéka lett volna a Lewinsky-botránnyal kapcsolatban vádat emelni az akkori elnök ellen. Clinton jogsértései károsan hatottak a közösség életére, mert a közvéleményben rombolták a jogrendszerbe vetett bizalmat - írja a Magyar Hírlap. Az elnök ugyanis vallomásában tudatosan adott félrevezető és kibúvó válaszokat a gyakornokkal fenntartott szexuális viszonyával kapcsolatban.

Clinton elismerte a hamis tanúzás vádját

Az elnök hivatali idejének utolsó előtti napján mentesült az eljárás alól. Ügyvédei ugyanis megegyeztek a különleges ügyésszel. Clinton elismerte, hogy - eskü alatt - félrevezette az igazságszolgáltatást az afférral kapcsolatban, ezért felfüggesztette jogászi működési engedélyét öt évre . Ez a kibúvó csapda is volt, ugyanis bizonyítja a hamis tanúzás tényállását. A vádeljárást az elnök ellen az alsóház ugyan megszavazta, de a szenátus már nem.

Az elnök a vizsgálat idején azzal érvelt, hogy csapdába csalták, mert tanúvallomása az után készült, hogy a különleges ügyésznek már átadták Lewinskyvel folytatott telefonbeszélgetéseinek titkos hangfelvételét. A döntő bizonyíték mégis Monica Lewinsky egyik ruhája volt, melyen azonosították Clinton "szexuális aktivitásának" bizonyítékát.

A Clinton-házaspár zavaros ügyei

Az úgynevezett Whitewater botrány nyomozása negyvenkét millió dollárt emésztett fel. Ebben az ügyben azzal vádolták a Clinton-házaspárt, hogy abban az időben, amikor Clinton arkansas-i kormányzó volt a 80-as években, felesége, mint jogász, ingatlancsalással szerzett pénzt - emlékeztet a Magyar Rádió Krónika című műsora. Ez a vád bizonyítékok hiányában megdőlt, mint ahogy a Travelgate nevű eset is.

Ebben Clintont azzal vádolták, hogy elnökké válása után egy régi, még kormányzósága idején neki dolgozó utazási céget bízott meg a fehérházi utazások szervezésével, és emiatt elbocsátotta az elnöki iroda illetékes dolgozóit. A nyomozás ebben az esetben kétmillió dollárba került.

Hasonló összegért vizsgálták azt az ügyet, amelyben Hillary Clinton egy régi ismerőse és korábbi üzleti partnere halálának okai után kutatták a nyomozók. Ez az eset végül azzal zárult, hogy a bíróság elfogadta az eredeti, öngyilkosságról szóló verziót.

Az amerikaik nem sajnálták a nyomozásra elment pénzt

Nem sikerült érdemi bizonyítékot találni az úgynevezett Filegate-ben sem. Ebben az esetben a demokrata Clintont azzal vádolták, hoyg illetéktelen adatgyűjtést folytatott republikánus politikusokról, az FBI archívuma segítségével. Az ügyekről David Kendall, Clinton jogi képviselője a bíróságon ezt mondta: alapos, hosszadalmas, de főleg drága és elfogult nyomozás folyt az elnök ellen.

Amerikában mégsem sajnálja senki ezt a pénzt, mert egy közvéleménykutatás bizonyította: a lakosság többsége alapvetően fontosnak tartja, hogy a hatalmon lévőket keményen ellenőrizhessék független hatóságok.

Rovatok