Index Vakbarát Hírportál

EP: Ne a prostituáltakat büntessék

2014. február 26., szerda 19:42

Az Európai Parlament (EP) szerdán az igenek meggyőző többségével szavazta meg azt a határozatot, amely szerint a a prostitúció sérti az emberi méltóságot és az emberi jogokat, és akadályozza az egyenlőséget férfiak és nők között.

Az EP közleménye szerint a Parlament nem kötelező érvényű állásfoglalása alapján az EU-tagállamoknak nem a prostituáltak, hanem vendégeik megbüntetésével kellene visszaszorítaniuk a prostitúciót. A Parlament felszólította a tagállamokat, hogy találjanak menekülési útvonalat és alternatív megélhetési lehetőséget a prostitúcióval felhagyni kívánó nők számára. Az EP szerint a prostitúció megelőzéséhez jobb oktatásra, és a nőket és gyerekeket prostitúcióba kényszerítő szegénység felszámolására van szükség.

Az északi modellt kell követni

A legtöbb képviselő egyetért abban, hogy a prostitúció, a nők és lányok kereskedelme ellen leghatékonyabban az ún. északi modell alkalmazásával lehet fellépni. Svédország, Izland és Norvégia az emberi jogok megsértésének és a nők elleni erőszak egy formájának tekinti a prostitúciót, és a szexet kínáló fél helyett a szexet megvásárló felet bünteti. A képviselők az állásfoglalásban felszólították az EU tagállamait, hogy használják fel az északi tapasztalatokat saját politikájuk kialakításához.

A Hollandiában és Németországban bevezetett és katasztrofálisnak bizonyuló, túlságosan általános jogszabály helyett taktikusabban kell megközelítenünk a prostitúcióval szembeni fellépés kérdését. A nők testét árucikként kezelő férfiakat kell megbüntetni, nem pedig azokat, akik kényszerből vannak a szexiparbanˮ – mondta a témáért felelős brit szocialista képviselő, Mary Honeyball.

A Guardian cikke szerint Honeyball arról is beszélt, hogy nagyon kevés nő dolgozik prostituáltként a szabad akaratából, mivel az eleve egyenlőtlen helyzetben meghozott döntések szerinte nem számítanak szabadnak.

A nemi erőszak bűn

Egy kedden megszavazott másik állásfoglalásban a képviselők uniós szintű fellépést kértek a nők elleni erőszak ellen. Felkérték a Bizottságot, hogy még idén nyújtson be a nemen alapuló erőszak megelőzését célzó jogszabálytervezetet. A képviselők megjegyezték: a nemi erőszakot bűncselekménynek kellene tekinteni.

A képviselők felhívták a figyelmet a Bizottság adataira, amely szerint az emberkereskedők csapdájába kerülők 62 százaléka szexuális kizsákmányolás áldozata lesz. A beazonosított vagy feltételezett áldozatok 96 százaléka nő. Az EU tagországainak határozottabban kellene fellépniük az emberkereskedelem ellen, és jobb védelmet kellene biztosítaniuk az áldozatoknak, hangsúlyozták a képviselők.

Rovatok