Index Vakbarát Hírportál

Fegyverembargót követelnek a zöldek

2014. március 6., csütörtök 14:26

A mostani válság megfelelő indok arra, hogy minden EU tagállam hagyjon fel az oroszországi fegyverexporttal – írja az EP-s zöldpárt, az Európai Zöldek. Közleményük szerint csak 2007 és 2011 között 900 millió eurónyi (kb. 270 milliárd forintnyi) fegyvert szállítottak EU-s országok Oroszországba.

Rebecca Harms, a zöldek társelnöke elmondta: a válság világosan mutatja, milyen veszélybe sodorja a térség stabilitását a fegyverexport. Egy német vállalat évi 30 ezer fős kiképzőközpontot, a franciák Mistral-osztályú helikopterhordozókat szállítanának többek közt, bár a 270 milliárdban benne vannak a sportpisztolyok és vadászpuskák is, tehát nem csak a katonai fegyverek.

16 harci helikopter, 450 katona

A két első Mistral-osztályú helikopterhordozón kifejezetten orosz helikoptereket akarnak elhelyezni. A Mistral fő előnyét az oroszok szerint a Senit-9 információs-irányítórendszer jelenti, amivel vezérhajóként alkalmazható. Egy hajó 16 harci helikopter mellett tankokat és 450 katonát tud szállítani.

A fegyverembargó ötletét az EU külügyminiszterei hétfőn felvetették, de nem egyeztek meg, nem utolsó sorban Franciaország ellenkezése miatt. A két Mistral összköltsége 1,4 milliárd euró, az elsőt az év végén fogják leszállítani, jelentette be a DCNS, a hajókat építő cég.

Laurent Fabius francia külügyminiszter arra a kérdésre, hogy nem lenne-e ideje felfüggeszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, szűkszavúan ennyit mondott: „Egyelőre nem. Most megpróbáljuk megállítani az orosz mozgósítást Ukrajnában, és elkezdeni a párbeszédet."

Keleti nyitás

A szerződést 2011-ben írták alá Moszkvában. Nicolas Sarkozy akkori francia elnök azt próbálta bemutatni, hogy Oroszország potenciális szövetségese, nem feltétlenül ellensége a NATO-nak. Több ország is tiltakozott: „Ez hiba, egy NATO- és EU-tag fegyvert ad el egy olyan országnak, ahol a demokrácia szintje a szemünkben még nem megnyugtató" – mondta Rasa Jukneviciene akkori litván védelmi miniszter. Robert Gates amerikai védelmi miniszter és John McCain szenátor, az amerikai szenátus külügyi ügyekben prominens tagja szintén ellenezte a tervet.

Az amerikai kongresszus attól tartott, hogy a hajóval a NATO kommunikációs és fegyveres rendszereinek tervrajzát is megszerzi Oroszország, ami nem veszélytelen, különösen, ha felidézzük Vlagyimir Viszockij orosz admirális szavait, aki korábban kijelentette: „40 perc alatt” összeroppantották volna a nyugatra húzó Grúziát, ha a fekete-tengeri flottában lett volna egy Mistral. A flotta főhadiszállása a Krím félszigeten, Szevasztopolban van.

A DCNS szerint az orosz Mistralok kommunikációs rendszere hasonlít a franciákéhoz, de stratégiailag fontos információkhoz csak NATO-engedéllyel juthat Oroszország. Az első Mistralt, a Vlagyivosztokot a Japán-tengerre szánja Oroszország, a később leszállítandó másodikat viszont a fekete-tengeri flottába. A neve:

Szevasztopol.

A britek felülvizsgálnák az engedélyeket

David Cameron brit miniszterelnök ezzel szemben bejelentette, hogy át fogja vizsgálni az összes fennmaradó, Oroszországba szóló fegyverexport-engedélyt. Tavaly 86 millió font értékben adtak ki engedélyeket, többek között mesterlövészpuskákra, lőszerre, helikopterekre és drónokra. Az egyik engedély például korlátlan számú repülőgép-alkatrészre, kommunikációs és navigációs eszközre szól.

A Financial Times emlékeztet: az engedélyeket annak ellenére adták ki, hogy a brit külügyminisztérium Oroszországot a 26 emberi jogi szempontból problémás ország közé sorolta. Egy jelentésük szerint „jelentősen rosszabbodott az emberi jogi helyzet, a kormány megpróbálja irányítása alatt tartani a civil szférát, elnyomni az ellenzéket és elnyomni a kisebbségeket”.

Sir Malcolm Bruce, a brit parlament fegyverexporttal foglalkozó bizottságának elnöke elmondta: „Tényleg csak a szövetségeseinkkel és barátainkkal szabadna fegyverkereskedelmet folytatnunk, vagy olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol olyanoknak adunk el fegyvert, akik ha nem is ellenünk, de a barátaink ellen használják majd.”

Rovatok