Index Vakbarát Hírportál

Az EP bizottsága az internet-hozzáférés blokkolása ellen

2014. március 20., csütörtök 21:02

Forrástól függetlenül az interneten keresztülmenő minden adatot egyenlően kell kezelni, mondta ki az Európai Parlament ipari szakbizottsága, amely a telekom ágazatra vonatkozó új szabályok részeként meg is szavazta ezt. A lelassult adatforgalom hátterében ugyanis sok minden állhat, például csúcsidőben túlterhelt lehet a hálózat, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen a szolgáltató lassítja le a konkurens szolgáltatásokhoz vagy alkalmazásokhoz való hozzáférést.

„Örülök, hogy a szakbizottság megszavazta az internet-hozzáférés blokkolásának vagy megzavarásának a beszüntetését” – mondta a dán liberális árnyék-jelentéstevő, Jens Rohde. Mindemellett a szolgáltatóknak megmarad az a lehetősége, hogy bizonyos nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatásokhoz, mint például a HD-tévézés vagy a videokonferenciák lebonyolítása, az ügyfeleknek úgynevezett speciális kapcsolatot biztosítsanak.

Azonban a szolgáltatók nem kényszeríthetik rá felhasználóikat, hogy igénybe vegyék ezt a szolgáltatást. Habár néhány képviselő szerint ez nem elég biztosíték a visszaélések elkerülésére. A témáról a Parlament plenárisa április 3-án szavaz.

Rovatok