Index Vakbarát Hírportál

Ön tudja, mi a passzív italozás?

2014. április 12., szombat 18:51

Deutsch Tamás és Schöpflin György európai parlamenti képviselőkkel is vitatkozhattak azok a diákok, akik részt vettek a Negomoot Egyesület vitaszimulációján. A rendezvény az EPvOKs – Európa a te választásod című sorozat része, mely az európai választások apropóján vezet be fiatalokat az EU-s intézmények működésébe. Deutsch Tamás arról is beszélt, kivel szalad el a rossz gebe, és milyen lovas lesz az új kétharmad.

A programon 80 egyetemista szerepjátékkártyáikból kiindulva vett részt plenáris és szakbizottsági ülésen, valamint informális tárgyalásokon. A téma ezúttal a dohánytermékekről szóló irányelv volt, így a szerepek között volt például olyan képviselő is, akit megkörnyékeztek nemzetközi dohánycégek, hogy az EU-s törvényhozást befolyásolják.

Mi fán terem a szimuláció

Horváth Ádám szervező elmondta: a Negomoot célja a gyakorlatorientált felsőoktatási képzés terjesztése, szerintük a verseny fejleszti az érdekérvényesítést, a kompromisszumkészséget és a tárgyalástechnikát. Hat év alatt több mint 25 versenyen több ezer hallgató vett részt Magyarországon és külföldön. A szombati verseny nyertese szakmai gyakorlaton vehet részt a Külügyminisztériumban. A zsűri tagjai Schöpflin és Deutsch mellett Pók Attila, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsának alelnöke, Joó Kinga, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője, Joó István, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója és Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője voltak.

A dohányzás Európa-szerte fontos kérdés: az EU-állampolgárok harminc százaléka dohányzik, a fiatalok között az arány 35 százalék. A vitában a megszokott kérdések merültek fel: nemzeti vagy összeurópai szabályozásra van szükség? Az ellentmondó kutatási eredmények közül melyik számít hitelesnek? A nem dohányosok védelme mellett ki biztosítja a dohányosok jogait?

Mi a passzív italozás?

Deutsch Tamás, aki első megszólalásában másfél percig bírta ki, hogy ne gyurcsányozzon, arról beszélt, hogy személyesen is érintett a kérdésben, mivel másfél éve szokott le a dohányzásról. Schöpflin György azt vetette fel, hogy ha elítéljük a passzív dohányzást, a passzív kávézást vagy italozást miért nem? Deutsch ezt egy példával egészítette ki, szerinte passzív italozás az, amikor átcsókolják valakinek a szájába az alkoholt, majd így bókolt a vita utáni értékelésben a résztvevőknek: „Le vagyok nyűgözve, fantasztikus az érvek felsorakoztatása”. Schöpflin arról beszélt, hogy a vita sokszor színvonalasabb volt, mint Strasbourgban, ahol sokszor előre megírt beszédeket mondanak kollégái, anélkül, hogy érdemben reagálnának egymásra.

Az EP-képviselőket a választás eredményéről is megkérdeztük, mindketten a Fidesz listáján lettek néppárti EP-képviselők, bejutó helyről várják a májusi újraválasztást, így válaszuk borítékolható volt. „Egy hét telt el a választások óta, ez a politikai család győzött, nem kicsit, nagyon” – mondta Deutsch, aki arra a kérdésre, hogy nem szaladt-e el a ló az előző kétharmaddal, elmondta:

Rossz lovas alatt a gebe is el tud szaladni, a jó lovas a paripát is nyugodtan üli meg, ott szalad és ott lépked nyugodtan, ahol kell. Hiszem, hogy 133-an jó lovasai lesznek ennek a hatalomnak. Minden indulónak megvolt a lehetősége, hogy pont annyi támogatást szerezzen, hogy meglegyen a kétharmad.

Deutsch az EP-választásról azt mondta, a 21 magyar helyre 10-12 Fidesz-KDNP-s befutót vár. A Fidesz reményei szerint a részvételi arány felülmúlja majd az európai átlagot, sőt ezúttal a választásra jogosult magyarok több mint 40 százaléka járul az urnák elé.

Természetesen örülök

– mondta Schöpflin az országgyűlési választás eredményéről, hozzátéve, hogy a végleges eredményt még nem is tudjuk. Az Index kérdésére hozzátette: a magyar választási rendszer igazságosabb a britnél, mert ott nincs kompenzációs lista. Az újonnan bevezetett győzteskompenzációról elmondta: nincs róla kialakult véleménye.

Még mindig újak vagyunk

A képviselő Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ munkatársának cikkére (melyet mi is szemléztünk) utalva elmondta: Magyarország szembe megy azzal az európai trenddel, hogy a kormánypártok elbukják a választást, talán azért, mert az alternatív erőket (mint például az euroszkeptikus Igaz Finnek vagy a német AfD), melyek sorra jelennek meg Európa-szerte, itthon a kormánypárt magába foglalja.

Schöpflin kitért arra is, hogy nehéz definiálni a populizmus fogalmát: „az, akit mi nem szeretünk, mert sikeresen képviseli, amit a nép akar” – állított fel egy ironikus definíciót (a fogalmat egyébként például arra szokták használni, ha valaki megtévesztő leegyszerűsítésekkel imponál a választópolgároknak, elkenve az árnyalt válaszokat a társadalmi kérdésekre).

A képviselő arról is beszélt, hogy annak ellenére az új tagállamok közé sorolják Magyarországot az EU-ban, hogy már tíz éve tagok vagyunk: idegennek, de nem egzotikusnak tartanak minket. Schöpflin szerint kölcsönös tiszteletre lenne szükség Magyarországon belül és az EU-ban is, nem jó például, hogy a magyar közélet konfliktusgeneráló nyelvezetet használ.

Rovatok