Index Vakbarát Hírportál

Budapestre jöhet az Európai Rendőrakadémia

2014. április 16., szerda 20:26

Elfogadta az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön az Európai Rendőrakadémia (CEPOL), mondta Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a téma felelőse az Európai Parlamentben. Az EP jóváhagyása után a CEPOL már szeptemberben megkezdheti működését Budapesten.

A plénum által elfogadott dokumentum kiáll amellett, hogy az uniós rendőrakadémiának az Európai Rendőrségi Hivataltól (Europol) külön kell működnie. Az Európai Bizottság részéről korábban ugyanis az a javaslat is felvetődött, hogy a költözni kényszerülő CEPOL-t össze lehetne vonni a Hágában működő Europollal, így a rendőrakadémia értelemszerűen nem került volna Budapestre. A budapesti székhely egyelőre átmeneti lesz, 2019-ben felülvizsgálják a kérdést.

A CEPOL az Európai Unió egyik ügynöksége. Feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést.

Megreformálják a szolidaritási alapot

Gyorsabban juthatnak majd hozzá a természeti katasztrófa sújtotta országok az uniós segítséghez, ha hatályba lép az Európai Szolidaritási Alap reformja, amelyet szerdán hagyott jóvá az Európai Parlament.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az EP és az EU másik társjogalkotó intézménye, a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács informálisan már megállapodott a javaslatról, így annak hivatalos elfogadása a plenáris szavazás után már puszta formalitás lehet.

Eddig a természeti csapás után 10 hét állt a tagállamok rendelkezésére, hogy segítséget kérjenek a bizottságtól, ezek után két héttel több idejük lesz erre. A jövőben a megítélt segély 10 százalékát, legfeljebb 30 millió eurót előre kifizethet majd az Európai Bizottság, emellett pedig egyszerűsítik a regionális, úgynevezett „földrajzilag korlátozott" természeti csapások után kifizethető uniós segítség jóváhagyásának szabályait.

Változik az is, hogy a tagállamoknak ezentúl nem egy, hanem másfél évük lesz az uniós segítség felhasználására, valamint a bizottságnak rövidebb idő alatt el kell majd bírálnia, hogy megfelelnek-e a feltételeknek a tagállamok benyújtott kárigényei, és ha igen, mekkora segítséget tart indokoltnak.

Jogi személyek lehetnek az európai pártok

Elfogadta az EP azokat az új szabályokat is, amelyek az európai szintű pártcsaládok működését szabályozzák 2017-től. Az európai pártcsaládok és politikai alapítványok a jövőben regisztráció után az uniós jogon alapuló jogi személyiséget szerezhetnek, de ehhez szigorú, az átláthatóságra, a demokratikus működésre és az elszámolhatóságra vonatkozó követelményeknek kell megfelelniük.

A pártoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető európai értékeket, amit egy, a parlamenttől független testület ellenőriz majd. Egy-egy személy vagy szervezet a jövőben több pénzt adományozhat majd a politikai erőknek, de közpénzből folyósított uniós támogatásuk nem növekszik.

Rovatok