Index Vakbarát Hírportál

Lecsapna az Európai Parlament a katira

2014. április 18., péntek 17:35

Az Európai Parlament csütörtökön szavazott a veszélyes pszichoaktív szerek szabályozásáról, amelynek segítségével ezeket a partidrogokat gyorsabban be lehetne tiltani. Egy másik szavazás alkalmával az EP-képviselők arról döntöttek, hogy akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethessék azokat, akik tiltott anyagokkal kereskednek .

Az „új pszichoaktív szerek” közé olyan veszélyes anyagok tartoznak, amelyeket az illegális drogok, mint a kokain vagy az ecstasy legális alternatívájaként fogyasztanak a javarészt fiatal felhasználók. Magyarországon néhány éve az egyik ilyen legismertebb szer, a ma már illegális mefedron vagy ismertebb nevén kati volt – írja az Európai Parlament sajtóirodája.

Évente több tucat új szer

Az ilyen új pszichoaktív szereknek legtöbbször van legális felhasználási módja, például az orvostudományban vagy a vegyiparban. Kábítószerként használva azonban a központi idegrendszerre hatnak és hallucinációkat vagy depressziót okozhatnak. Ezenkívül változást idézhetnek elő a finommotoros mozgásban, gondolkodásban, viselkedésben. Figyelemzavart és hangulatingadozást okozhatnak.

A szerek egyre elterjedtebbek Európában, főleg a fiatalok körében. Egy 2011-es Eurobarometer–felmérés szerint a megkérdezettek 5 százaléka próbálta már ki életében ezen szerek valamelyikét. Ez az arány Írországban a legmagasabb 16 százalékkal, és közel 10 százalék Lengyelországban, Lettországban és Nagy-Britanniában.

Azért nem tiltják be mindet az EU-ban, mert túl sok a piacon megjelenő új szer, és a hatóságok nem tudják ezt elég gyorsan követni. Csak 2010-ben rekord mennyiségű, 41 új szert dobtak piacra, ami a 2005 óta piacon levő ilyen anyagok közel egyharmadát teszi ki.

Az EU hatékonyabb és arányos szabályozással próbál előrelépni az ügyben. Azokat a szereket, amelyek esetében fennáll a gyanú, hogy károsak lehetnek az emberi szervezetre, ideiglenesen bevonnák a piacról, míg a vizsgálatok ki nem mutatják emberi szervezetre gyakorolt hatásukat. A súlyos veszélyt jelentő anyagokra pedig a tiltott kábítószerekhez hasonlóan büntetőjogi előírások vonatkoznának.

Rovatok