Index Vakbarát Hírportál

Átragasztott orbános plakáttal kampányol a Fidesz az EP-választásokra

2014. május 8., csütörtök 09:09

Keddig lehettek kinn az utcán a választási plakátok, amelyeket délután négyig nem tüntettek el a pártok, azt az önkormányzatok szedhetik le – ennek az árát pedig kiszámlázhatják a pártoknak. A választások után egy hónappal lejáró határidő problémáját a Fidesz oldotta meg a legokosabban: az Orbán Viktor-os plakátokat egyszerűen átmatricázták EU-választásosra, így megspóroltak egy cserét, és a plakát maradhatott.

A plakáton a korábbi „Magyarország miniszterelnöke” feliratot ragasztották át „Üzenjünk Brüsszelnek: Tiszteletet a magyaroknak!” szöveggel. A plakátok így már az európai parlamenti választásokról szólnak, annak ellenére, hogy Orbán biztosan nem megy el brüsszeli képviselőnek, noha rajta van a Fidesz-KDNP listáján.

Magyarországnak 21 helye lesz az új Európai Parlamentben, a lisszaboni szerződés miatt egyel kevesebb, mint a mostani ciklusban volt. Orbán Viktor a jelöltek listáján a 63. helyen szerepel, többek között Semjén Zsolt, Navracsics Tibor, Balog Zoltán, Varga Mihály és Rogán Antal mögött. A húzónevek tehát a lista végére kerültek, valószínűleg csak szimbolikus okból vannak egyáltalán ott.

Merkel ugyanezt csinálja

Angela Merkel kancellár pártja, a CDU ugyanígy kampányol Németországban: a legnépszerűbb politikust, Merkelt tették a plakátokra, noha ő sem adja fel a kancellári széket egy brüsszeli helyért. A CDU ellenfele, a német szociáldemokraták az Európai Bizottság elnöki székéért induló Martin Schulzcal kampányolnak, de a CDU EP-listavezetője, David McAllister úgy látja:

Merkel nagyon népszerű Németországban. Ha a szociáldemokratáknak lenne egy hasonló politikusuk, szintén őt tennék a plakátjaikra.

A legtöbb párt már leszedte az országgyűlési választási plakátjait az utcákról, mi egyetlen jobbikos plakátot találtunk, amelyik még szerdán is ki volt helyezve egy XI. kerületi, Bercsényi utcai parkolóautomatára.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra a hirdetőtáblákhoz hasonló fa „kampányoszlopokat” helyezett ki a közterületekre, a jelöltek és a pártok ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat. A kilencvenes évek elején a pártok még oda ragasztottak, ahová csak tudtak – a Budapest Körszálló oldalában még mindig látni egy megfakult Ungár Klára-plakátot a '90-es „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” szlogennel –, de az elmúlt években az önkormányzatok inkább maguk biztosították a hirdetőfelületeket, írta az MTI.

Rovatok