Index Vakbarát Hírportál

Martonyi és Andor László együtt ringatóztak a Duna hullámain

2014. május 9., péntek 15:04

A Dunán ünnepelte a magyar diplomácia és a magyar uniós képviselet a május 9-i Európa-napot, ami nem a II. világháború végével, hanem Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben megfogalmazott intergrációs tervével esik egybe - írja az MTI.

 

Az Európa-hajón tartott eseményen mindenki kifejtette az Európai Unióval kapcsolatos gondolatait, érzéseit. Martonyi János például azt a magvas víziót osztotta meg a közönséggel, hogy

Az Európai Uniónak változnia kell, de nem túl sokat
  

mert egyre fontosabb az eredeti alapelvek tiszteletben tartása. A még a szocialista kormány által delegált, ezért a nyáron leköszönő Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős uniós biztos az ötvenes évek európai vezetőinek bölcsességét méltatta, akik a második világháború után megértették azt, amit az első világháború utáni elődeik nem: Létfontosságú a hosszú távú béke garantálása a kontinensen. Az uniós szellemi atyjának számító Schuman rájött, hogy a nyugati országok újjáépítését finanszírozó Marshall-terv nem elég, hosszú távon kell átgondolkodni az európai országok jövőjét, együttműködését.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy a múlt héten egy háromnapos konferencián értékelték Magyarország uniós tagságának elmúlt tíz évét.

 
A csatlakozás nyilvánvalóan nagy siker, Magyarország visszanyerte természetes helyét Európában

ugyanakkor vannak országok, amelyek jobban teljesítettek az elmúlt évtizedben – mondta az államtitkár, aki azért finom kritikát is megfogalmazott, így például azt,  hogy Magyarország és az EU egyaránt sokat változtak ebben a tíz évben, és nem biztos, hogy előnyükre. Győri Enikő szerint két hét múlva, az EP-választáson lehet kiállítani majd a bizonyítványt, amiből az EU-nak tanulnia kell.

Rovatok