Index Vakbarát Hírportál

Így lettem a breton függetlenség élharcosa

2014. május 20., kedd 05:29

Az elmúlt 24 év magyar demokráciája egyetlen szempontból biztosan fejlődött: a választók ma már pontosan be tudják árazni az, hogy mennyit számít a politikában a pártprogram, és mennyben számít kötelező reklámanyagnak. Mégis, az elemzők még mindig csak a kimondott és az írott szó alapján hasonlíthatják össze több-kevesebb objektivitással az egymásnak feszülő erőket, és nem nyúlhatnak máshoz akkor sem, ha tartalmi összehasonlítást akarnak tenni a pártok között.

Az alapvetően korrupcióellenes profilú K-monitor is a nagyon eltérő részletességű és színvonalú uniós programokból próbálta összeállítani tesztjét, mely az Európai Unióra vonatkozó szakpolitikai pontok alapján mondja meg, eszmeileg mely párthoz is állunk közel. A preferenciakalkulátor relevanciáját erősen csökkenti, hogy a legnagyobb magyar játékos az országgyűlési választásokhoz hasonlóan most sem hirdetett programot, a tesztbe is csak vérrel-verejtékkel sikerült összekaparni olyan homályos fideszes elképzeléseket, minthogy „közös energiapolitikára van szükség”. De a második legnagyobb párt pozíciójáért küzdő MSZP-nél is sok fontos kérdésben kellett kirakni a disclaimert:

A kérdésre adandó választ a K-Monitor a párt programját és a politikusok nyilatkozatait becsülte meg

Szóval nagyon kíváncsiak lennénk, hogy az 50 százalék feletti támogatást élvező Fideszt hány tényleges szavazónak fogja dobni a gép, illetve a bal- meg a jobboldal közé ékelődő LMP programja hány elkötelezett szocialistának jött ki.

A programalapú-imázsalapú politika miatti torzulástól eltekintve a Voksmonitor tényleg szórakoztató és amellett tényleg nagyon hasznos. Mert  válaszaink ellenőrzésénél egy kattintással azt is megnézhetjük, hogy milyen elképzelései vannak a pártoknak egy adott témáról - már ugye ha vannak -, és arra is rádöbbent, hogy az  elkövetkezendő években tényleg húsbavágó döntések várnak az Európai Unióra.

Nem kell sehová kattintania, innen is elkezdheti a töltögetést!

Ha az Unió bővítésétől a közös adózáson át az ukrán helyzet kezelésééig minden programpontot végigklikkeltünk, majd kiválasztjuk, hogy a ránkömlesztett uniós témák közül melyeket találunk igazán fontosnak, akkor végül százalékosan megkapjuk, mely párthoz-pártokhoz állunk közel. De érdemes megnézni, ha franciák, németek, angolok, spanyolok vagy belgák lennénk, akkor hová tennénk az X-et! Én a Voksmonitor partnere, a Votemach összevetése alapján Nagy-Britanniában konzervatív lennék, de a Csatorna túlpartján már a liberális-ökologista breton függetlenségi párt és az alternatív szocialisták között ingadoznék - azaz egy személyben szépen le is fedném az ideológiai paletta 90 százalékát.

Rovatok