Index Vakbarát Hírportál

Élőben estek egymásnak az EP-listavezetők

2014. május 23., péntek 18:53 | aznap frissítve

Az európai parlamenti listavezetők vitáját rendezték meg péntek este az ATV-ben. A vitán a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció politikusain kívül minden, az EP-választáson induló párt képviseltette magát. A résztvevők:

Minden témában két percet kaptak a politikusok, aztán háromszor egy percben reagálhatnak, amit rugalmasan lehet felhasználni. Lehetett reagálni, de nem volt muszáj, a három percet rugalmasan lehetett felhasználni. Bajnai nekiesett a Jobbiknak, Szanyi most is lendületben volt, a két újonc, Tóth Tamás és Kásler Árpád pedig még csak szokja a szereplést. 

Kásler Árpád pártja bemutatásával kezdte: 

Nekünk az öltözetünk is más, mert sokszor a nyakkendők mögé bújva fosztották ki az országot.

A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártot szerinte tisztességes családapák és családanyák hozták létre, akik már felmutattak valamilyen teljesítményt: családot alapítottak, házat építettek. Aztán kifosztották őket. A devizahitelek körüli törvénysértések miatt jött létre a mozgalom, ellentétben azokkal a bizniszpártokkal, akik csalás árán jutottak a választásokra – fejezte be a látványosan izguló Kásler mondandóját.

A vidéki iskolaigazgató hanghordozásával beszélő Tóth Tamás pártja és az EU ügyei helyett a halálbüntetés visszaállításáról olvasta fel, amit odaírtak a papírjára – mintha egy egészen más témáról rendezett vitán lenne. De hát ez pártja, az SMS slágertémája. Szerinte az élet elleni bűnöknél vissza kell állítani a halálos ítéletet, amit viszont nem sürgős végrehajtani, a lényeg, hogy a bűnöző ne kerüljön vissza a társadalomban. Miközben a tényleges életfogytiglanról beszélt. Majd feltette a kérdést, hogy a többiek, mit gondolnak a halálbüntetésről, különösen a Jobbik. 

A riasztó kedvességgel szónokló Morvai Krisztina szerint a pártok egymással foglalkoznak, nem Magyarország felemelkedésével. Nem a jobb és baloldal pártjai állnak egymással szemben, hanem a politikai-gazdasági hatalom van az egyik, az emberek pedig a másik oldalon. 

Bajnai Gordon azzal kezdte, hogy a vita nagyon fontos. Hazugság, ostobaság, uszítás uralja az országot, a hazugságokat pedig csak vitával lehet leleplezni. Ezért hívta vitázni a Jobbikot is. Bajnai szerint a Jobbik politikája nemzetellenes, a Jobbik listájának 3. helyezettje ellen pedig éppen hazaárulás gyanúja miatt nyomoznak. A Jobbik ugyanakkor egy gyékényen árul a Fidesszel, akik elmenültek a vita elől. Bajnai szerint a mostani választás tétje, hogy ki fogja leváltani az Orbán-rendszert.

Az MSZP-s Szanyi Tibor rögtön beszólt a közmédiának, mivel ott kellett volna ezt a vitát megrendezni, de a közmédia ezt elutasította.

Nyolc pártot tiszteltek meg a választópolgárok, és ebből hat tisztelte meg a választópolgárokat.

– szúrt oda a Fidesznek és a Demokratikus Koalíciónak. Orbán elvárja a tiszteletet magával szemben, de az országgal szemben nem ezt csinálja. És végül jön egy igazi szanyiság, a kamerába nézve, lassan, érthetően:

Viktor, balek vagy! A listavezetőd is az!

Az LMP listavezetője, Meszerics Tamás az utolsó a körben, ő az egyetlen, aki a bemutatkozásban az uniós programjukról beszélt – meg is jegyzi, hogy a baloldal számára a választás nem is az EU-ról szól, hanem például arról, ki jelölhet főpolgármestert. Szerinte az EU-ról folytatott vita félrecsúszott, amikor a visszatérő kérdésaz  volt, hogy több vagy kevesebb, kisebb vagy nagyobb Európát akarunk:

A kérdés az, hogyan teremthetünk egy jobb Európát.

Aztán elmondta, mit akar az LMP elérni Brüsszelben: a föld azoké, akik megművelik, minden munkavállalót ugyanazok a jogok illessenek meg, biztosítsanak munkahelyet a fiataloknak.

Magyarország Uniós tagságának mérlege 

Bajnai Gordon szerint sokan negatívan értékelik az tagság éveit, de nem igaz, amit a Fidesz mond, hogy ennek oka Brüsszel lenne. Az ok a rossz kormányzások, rossz döntések sorozata, de leginkább az elmúlt négy év hazug, rossz kormányzása. Bajnai szerint nem lennének fapados légitársaságok az unió nélkül. Morvai Krisztina szerint az EU-tagság mérlege igazából a '89 óta eltelt időszak mérlege: ami katasztrofális. Szörnyűséges privatizáció, földrablás, magyar dolgozók diszkriminációja.

Káslár Árpád szerint azért tartunk ott, ahol tartunk, mert megjátsszuk magunkat.

Most is azt játszuk, hogy ez egy valódi vitaműsor. A nem vitaműsor, ha előre megtanult szövegeket elmondva úgy teszünk, mintha vitáznánk.

− mondta, majd felolvasta a saját szövegét: országunk ki van szolgáltatva az unió erőfölényének, a tájékoztatás egyoldalú volt, az unió jobban járt, mint Magyarország. Kásler végig panaszkodott a vita megszervezésére, az információhiányra. És felemlegette Bajnai kapcsán a „libás-ügyet is". Bajnai pedig reagált: a libás-ügyben 8 pert nyert eddig, mindent cáfolt.

Tóth Tamás szerint az a probléma, hogy az EU megmondja, mit ehet a disznó, de azzal nem foglalkozik, miért vannak százezrek ellátás nélkül. Szanyi Tibor szerint a válságból a gazdagabb országok jobban, a szegényebbek kevésbé jól jöttek ki. De a legerősebb mondata mégiscsak az volt, hogy

lehet szidni a multikat, de akkor nem kell ott dolgozni.

Meszerics Tamás szerint bár kétségtelen, hogy csalódás volt az elmúlt 10 év, a bajok kétségtelenül korábban kezdődtek. Az okok: elszalasztott lehetőségek, illetve az ország felkészületlensége az uniós tagságra. Ráadásul kettészakadt az Európai Unió: „ez a térség leszakadó félben van. szolidárisabb, demokratikusabb unió lenne képes segíteni a felzárkózásban”.

Milyen unióra van szüksége Magyarországnak?

Kásler Árpád szerint semmilyen trükkös gazdasági érdekeknek nem áldozható be az emberek érdeke, Magyarország az unió foglya, jelenleg a multik érdekei vannak az első helyen. Majd a többiekhez szólva hozzátette:

Elképesztő így élőben hallgatni, milyen folyékonyan tudnak beszélni adócsökkentésről, miközben hatalmon soha nem csökkentettek érdemben adókat, Magyarország kifosztásához járultak hozzá mindannyian

Tóth Tamás fontosnak tartotta, hogy az EP-képviselők visszahívhatóak legyenek, és a szemére vetette a parlamenti pártok képviselőinek, hogy miért nem hallják meg a nép hangját. Szanyi Tibortól azt kérdezte, mit csináltak 8 évig, Bajnaihoz fordulva pedig azt mondta Barroso urat haza kellene kergetni Portugáliába , ott is van baj elég, otthon sepregessen. Morvai Krisztina elmondta, hogy a Jobbik programjában nem szerepel a kilépés, hiába szeretnék ezt sugallni. A nagytőke, multik, bankok értékrendjével szemben a munkavállalók, a kisgazdák értékrendjét szeretnék képviselni.

Meszerics Tamás szerint az a lényeg, hogy jobb legyen az Európai Unió. Ahhoz pedig, hogy igazságosabb és szolidárisabb legyen, ahhoz demokratikusabbnak kell lennie. Ehhez például az EP-t kell erősíteni. Szanyi Tibor elmondta, hogy az uniós tagságunk első tíz éve a betonizációról szólt, most a humanizációról kell, hogy szóljon: „szociális Európát akarunk”.

Bajnai Gordon szerint az EU Noé bárkája, aki kimarad, nem éli túl: „nem éri meg szörfözni a bárka mellett, márpedig a Jobbik és a Fidesz is ezt csinálja...az az érdekünk, hogy olyan képviselőink legyenek, akik megvédik a magyar érdekeket a kormánnyal együtt, de ha kell, azzal szemben".

A vitának volt egy része, ahol minden résztvevő a saját maga által választott témáról beszélhetett 2-2 percet. 

Meszerics Tamás a foglalkoztatáspolitikát (ne folytassuk a negatív adóversenyt), Bajnai a fejlesztéspolitikát (az uniós pénz olyan, mintha olajat találtunk volna), Tóth Tamás a közbiztonságot (legyen népszavazás a halálbüntetésről), Kásler Árpád az energiapolitikát (Paks hűtésére tervezett vízlépcsővel kapcsolatban elmondta: „egy robbanószerrel megtöltött motorcsónakkal egy ilyen vízlépcsőt meg lehet támadni könnyen"), Morvai az emberi jogokról beszélt, Szanyi Tibor pedig elmondta, hogy a Jobbikra adott szavazat kukába dobott szavazat, a baloldalra leadott szavazatot pedig csak az MSZP tudja jól használni. A Jobbikról azt mondta:

Aki független, nem tartozik pártcsoporthoz, egyedül lézengenek a folyosón, kicsit háborognak, hőbörögnek, vagy számolgatják a zsidókat vagy leköpnek valami határon túli magyart, ha nagyon unatkoznak, kémkednek kicsit.

Megérte-e a vita?

Bajnai Gordon szerint megérte, még így is, hogy a Fidesz nem ment el, hiszen „a Jobbik által itt voltak lélekben... a Jobbik csődbe vinné az országot, hasonlít a Fideszre, itt egy Paks, ott egy kém". Meszerics Tamás szerint is egy értelmes vita volt, szerinte abban mindannyian egyetértettek, hogy az EU nagy hatással van a magyarok életére, ezért mindenkit arra kért, menjenek el szavazni. Morvai Krisztinának kicsit csalódás volt a vita elmondása szerint, mert azt látta, hogy őt és a Jobbikot ütötték. Hozzátette, hogy lehet, hogy több nő kell a politikába, hogy nagyobb legyen az együttműködés.

Szanyi Tibor szerint frivol, hogy a Jobbik 4-5 éven keresztül játssza az ordas farkast, majd a választási kampányban megsimogat néhány kutyát. Orbánék pedig szerinte úgy viselkednek az unióban, mintha kaptak volna egy sportautót, de beletörték volna a slusszkulcsot. Kásler Árpád szerint a parlament első ülésén a képviselők megszavazták minden idők legnagyobb képviselői fizetését, amivel beváltották az európai bérek ígéretét, de csak maguknál.  Tóth Tamás pedig saját fiának húsz évvel ezelőtti haláláról beszélt, hogy azóta sem tudja miért történt, és azért szeretne az EP-be jutva küzdeni, hogy hasonló igazságtalanság ne eshessen meg mással, mindenki megtudhassa az igazságot hasonló esetekben. 

Rovatok