Index Vakbarát Hírportál

Végül csak a 2. hely a cseh liberálisoké

2014. május 25., vasárnap 22:33 | kilenc éve frissítve

Roppant szorosan alakult a cseh EP-választás, az előzetes exit poll felméréssel ellentétben végül az ANO 2011 (IGEN 2011) mozgalom 16,13 százalékkal beelőzte a liberális TOP09 pártot, amely végül a második helyen végzett, 15,95 százalékkal. Elsősorban a prágai választók értékelték a TOP09 listavezetőjét, aki Luďek Niedermayer, a Cseh Nemzeti Bank vezetőségének egykori tagja.

A Schwarzenbeg-párt Prágán kívül még Nyugat-Csehországban tarolt, ahonnan a párt EP-listájának második helyén álló jelöltjük Jiří Pospíšil származik. A harmadik helyen a cseh szociáldemokraták (ČSSD) szerezték meg a szavazatok 14,17 százalékával. A ČSSD hagyományosan Morvaországban erős, különösen Ostravában, de ezúttal Közép-Csehországban is jó eredményt értek el.

A cseh parlamenti választások negyedik helyén a kommunisták végeztek a szavazatok 11 százalékával, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) végül nem lépte át a tíz százalékot és 9,95 százaléknyi szavazat az ötödik helyre lett elegendő. Mindkét párt 3-3 képviselővel lehet jelen Brüsszelben. Átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt az exit poll felmérésével ellentétben a liberális-konzervatív Szabad Polgárok Pártja is (5,24%), amely 1 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Képviselőt küldhetnek még Brüsszelbe a cseh polgári demokraták is (ODS), ők a szavazatok 7,67 százalékát szerezték meg. Az eredmény két képviselő delegálására jogosítja fel az egykor szebb napokat megélt pártot, amely egyértelműen a 2014-es EP választások legnagyobb vesztese. A polgári demokraták 2009-ben még döntő fölénnyel nyerték meg az EP-választásokat, kilenc képviselővel voltak jelen Brüsszelben. Akkor a második helyen a szociáldemokraták végeztek.

A cseh EP választások érdekességének számít, hogy a Cseh Kalóz Párt végül a szavazatok 4,78 százalékát szerezte meg, amely csaknem a bejutást jelentette számukra. A liberális Zöld párt 3,7 százalékot, az Úsvit (Hajnal) populista mozgalom 3,12 százalékot és a szélsőjobboldali Munkáspárt (DSSS) 0,52 százalékot ért el.

A Csehországnak járó 21 EP helyet, a felmérés szerint, nyolc párt között osztják fel.Csehországban az előzetes felmérések a részvételi arány 19 százalékra becsülik, ennél rosszabbul Európában csak Szlovákia teljesített, ahol ugyanezt az értéket 13 százalékra mérték.

Rovatok