Index Vakbarát Hírportál

Több országban is szavazhat az EP-választáson

2014. május 26., hétfő 14:33

Több EU-s tagország kevés adatot küld a náluk már leszavazó magyar választóról, így előfordulhat, hogy itthon nem törlik a névjegyzékből, és még egyszer szavazhat. Születési adat hiányában például az NVI nem tudhatja, melyik Kovács Istvánt törölje a sok közül.

Olvasónk apja vette észre, hogy fiának neve benne volt a magyar névjegyzékben, annak ellenére, hogy Angliában egyszer már leszavazott az uniós választáson. Ilyen esetben a brit hatóságok jelzése alapján már törölni kellett volna a nevet, de ez nem történt meg. A Nemzeti Választási Iroda szerint sokszor túl kevés adatot kapnak külföldről (például csak nevet és címet), ami alapján nem törölhetnek mindig.

Olvasónk, azaz párja az angliai szavazás után simán leszavazhatott volna Magyarországon is, ha akart volna. Ki se derülne a dupla szavazás, ha valaki el nem dicsekedne vele nyilvánosan, és le nem bukna vele.

Ez utóbbi esetben felelősségre lehetne vonni, de hogy milyen szankciót alkalmaznának vele szemben, azt a Nemzeti Választási Iroda szóvivője sem tudta megmondani, mert ilyen eset még nem történt.

A levél:

Párommal együtt Angliában már szavaztunk csütörtökön, angol jelöltekre az EU-s listán, ennek ellenére az ő neve biztosan szerepel az otthoni névjegyzékben, holott senki nem szavazhat két országban a magyar és uniós jogszabályok szerint. Az angol hatóságok jelzése alapján otthon törölni kellett volna az ő nevét a választási névjegyzékből, ami nem történt meg. Hogy hogyan derült ki, hogy benne van a magyar névjegyzékben? Az édesapját ugyanúgy hívják, és ugyanaz a magyar lakcíme. Ő látta mindkettőjük nevét szavazáskor.

Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda szóvivője elmondta, hogy a 27 EU-tagország közül 4 tagország választási szervétől nem kapták meg azoknak a magyar állampolgároknak listáját, akiket felvettek az ottani névjegyzékbe. (Összesen 7703 ilyen nevet kaptak 23 tagországból.)

Az Egyesült Királyság esetében az is előfordult, hogy az adatot küldő ország túl kevés információt adott a választópolgárról, így egyértelműen nem tudták beazonosítani (például név volt, de más adat nem). A problémát egy egységes, hatékony, EU-szintű szabályozás oldaná meg.

Ha valaki visszaélne egy ilyen helyzettel, és két országban is szavazna, akkor az valószínűleg csak akkor bukna ki, ha nyilvánosan eldicsekedne vele, és valaki feljelentené, valamint jogorvoslatot nyújtana be a magyarországi választási eredmény miatt. Ez esetben a Nemzeti Választási Bizottság döntene az ügyben. Annak az esélye azonban, hogy egy szavazat befolyásolja a végeredményt, igen csekély.

Rovatok