Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz a negatív példa Németországban

2014. május 26., hétfő 17:24

Nem szabad megengedni, hogy „végül olyan pártok döntsenek Európa jövőjéről, mint a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország, vagy az Orbán Viktor-féle Fidesz”

– ezt a német alkancellár, a szociáldemokrata (SPD) Sigmar Gabriel mondta.

Minderről annak kapcsán beszélt, hogy a vasárnapi EP-választást az Európai Néppárt nyerte, a szociáldemokrata pártcsalád csak a második lett. A Németországot a néppárti konzervatívokkal (CDU/CSU) nagykoalícióban kormányzó SPD vezetője szerint „a politikai akarat- és többségképzés nem függhet populistáktól és szélsőségesektől, és ez a CDU/CSU felelőssége is.”

A politikus szerint az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak sem, nem szabad szélsőségesekkel együttműködni „csak azért, hogy többséget szerezzenek” az EP-ben, írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges EP-beli koalíciónak feltétele lehet-e az, hogy a Fideszt és a Hajrá Olaszországot zárják ki az Európai Néppártból, elmondta, hogy helyesnek tartaná, ha az Európai Néppárt megtenné ezt a lépést, de nem tudja befolyásolni a konzervatív pártcsalád tevékenységét.

Már megint ez a tiszteletlenség!

"Több tiszteletet a magyaroknak!"– reagált Giró-Szász András kormányszóvivő a német politikus nyilatkozatára. "Megértjük a német szocialisták keserűségét és csalódottságát, azonban ez nem jogosítja fel őket arra, hogy ilyen fellépést engedjenek meg maguknak"– tette még hozzá.

"Semmi köze hozzá, sem Magyarországhoz, sem ahhoz, hogy az Európai Néppártban ki van és ki nincs" – mondta péntek este Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A Hír TV Magyarország Élőben című műsorában a politikus azt is elmondta, hogy keményen vissza kell utasítani ezt a kijelentést.

Rovatok