Index Vakbarát Hírportál

Szélsőséges szelek fújnak északon

2014. május 26., hétfő 01:05 | aznap frissítve

A tolerancia bajnokaként ismert Svédországban a választási eredmények éjféli becslése a szélsőséges ideológiák növekvő népszerűségét mutatja. A toplista alig változott, a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt és a Mérsékelt Párt megtartotta vezető szerepét, de mellettük megjelent néhány új párt.

Kiesett az Európai Parlamentből a svédek egyik érdekes formációja, a Kalózpárt, ugyanakkor bekerült helyette egy másik izgalmas csoport, a Feminista Kezdeményezés. Korábbi kampányait olyan hírességek támogatták, mint az ABBA-tag Benny Andersson, valamint Jane Fonda. Foglalkoznak a nők hátrányos helyzetével, a házassági törvényeket is újraírnák. A választáson 5,3 százalékkal egyetlen képviselőt juttattak az EP-be.

A másik jövevény az euroszkeptikus, idegengyűlölő eszméiről híres Svéd Demokraták (SD) párt. Támogatottságuk növekedése előre borítékolható volt, hiszen a párt a 2010-es svéd választáson bekerült az ország parlamentjébe. Az EP-választáson az SD az előző 2,4 százalék után 9,8 százalékot ért el, amivel két helyet szerez az EP-ben. A párt külpolitikája a gazdasági és monetáris unió elutasítására épül, ellenzik Törökország felvételét az EU-ba, és országuk tagságát is újra szeretnék tárgyalni.

Sokat elárul a svéd jobboldal aktivizáló képességeiről, hogy úgy tudtak növekedni, hogy közben a szavazók száma is jelentősen nőtt a legutóbbi voksoláshoz képest. Svédországban 2009-ben alig több mint 900 ezren szavaztak, most azonban 1,2 millióan.

Finnországban néhány százalékot erősödött a szélsőséges Finnek Pártja (korábban Igazi Finnek), 12,9 százalékkal 2 helyet szereznek az EP-ben. Politikájuk sarokköve az EU és a NATO kritizálása, és ha választaniuk kell, akkor inkább a NATO-ban maradnának bent, mint az EU-ban.

Ez előrejelzések sokkal nagyobb , több mint húsz százalékos nacionalista szavazati arányt jósoltak, de ez nem jött össze. A legerősebb Nemzeti Koalíciós Párt megtartotta 3 képviselői helyét, ahogy a Centrum párt is. A Centrumnak volt a legnagyobb szerepe abban, hogy Finnország 1992-ben jelentkezett az Európai Unióba. Az euró bevezetését nem mindig támogatták.

Rovatok