Index Vakbarát Hírportál

EP: Martin Schulz lett a szociáldemokraták frakcióvezetője

2014. június 18., szerda 13:18

Martin Schulzot, az Európai Parlament eddigi elnökét választotta meg szerdán az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportja a frakció vezetőjének. A német politikus az osztrák Hannes Swobodát váltja a frakció élén, aki nem indult az idei választáson, így mandátuma lejártával távozik az EP-ből.

Schulz 2012-es EP-elnökké választását megelőzően 8 éven át vezette a balközép EP-frakciót, az idei EP-választáson pedig az Európai Szocialisták Pártja őt nevezte meg csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság élére. A képviselőcsoport által kiadott közlemény tanúsága szerint a frakció szándéka Schulz megválasztásával az, hogy a német politikus erősítse a szociáldemokraták pozícióit az uniós intézményekben zajló tisztújításról, az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásáról folyó tárgyalásokon.

A távozó frakcióvezető, Hannes Swoboda kedden úgy nyilatkozott, hogy Schulz csak az intézményközi egyeztetések idejére lesz frakcióvezető, a párt pedig azért küzd, hogy a német szociáldemokrata EP-elnök, tükrözendő a párt által a választáson elért eredményt, fontos uniós pozíciót kapjon.

Martin Schulznak legalább egy B-terve van - fogalmazott Swoboda. Az EP legnagyobb frakcióval rendelkező pártjai a májusi EP-választást megelőzően abban állapodtak meg, hogy az Európai Tanácsnak az ő általuk választott csúcsjelöltek valamelyikét kellene megneveznie a bizottság elnökjelöltjeként, ám az állam- vagy kormányfőket tömörítő intézmény több tagja, a többi között Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is világossá tette, hogy az uniós szerződés nem rendelkezik ilyen automatizmusról.

A választást követően a jobbközép Európai Néppártnak lesz várhatóan a legnagyobb frakciója az EP-ben, a pártok között létrejött paktum értelmében ezért Jean-Claude Juncker egykori kormányfőnek kellene elsőként lehetőséget kapnia, hogy megnyerje az EP-képviselők többségének támogatását. Junckert megfelelő program esetén a szociáldemokraták is támogatnák.

Nem szabad halogatni a folyamatot, amelyre az európaiak szavaztak. Jean-Claude Junckernek megbízást kellene kapnia, hogy megpróbálja maga mögé állítani a többséget az Európai Parlamentben

- hangoztatta a közlemény szerint frakcióvezetővé választását követően Martin Schulz. Régi EP-megbízatása, amelyre 2009-ben választották meg, az új parlament megalakulásával szűnik majd meg, így Martin Schulz az alakulóülésig, július 1-jéig hivatalosan az EP-elnöke maradt volna, amíg utódát meg nem választja az új összetételű Európai Parlament. Frakcióvezetőként viszont Schulz nem töltheti be az EP-elnöki tisztséget, kénytelen arról lemondani, így az új EP megalakulásáig a jelenlegi parlament első alelnöke, az olasz Demokrata Párt politikusa, Gianni Pittella az Európai Parlament ideiglenes elnöke.

Rovatok