Index Vakbarát Hírportál

A belpolitikai válság elől Brüsszelbe menekül a bolgár szocialisták elnöke

2014. június 24., kedd 15:24

Korábbi fogadkozásai ellenére az európai parlamenti képviselőség mellett döntött, és feladja szófiai parlamenti mandátumát Szergej Sztanisev, a kormányzó Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke – jelentette a bolgár BGNES hírügynökségre hivatkozva az MTI. Sztanisev, aki az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöki tisztségét is betölti, a bulgáriai belpolitikai válság közepette mondott igent az EP-képviselőségre.

A májusi európai parlamenti voksoláson a kormányzó bolgár szocialisták 18,9 százalékot szereztek, jóval lemaradva a legfőbb ellenzéki párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű párttól, amely 30,4 százalékkal az első lett. A BSZP veresége után minden politikai tényező, köztük koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) is új választás kiírását követelte, és a parlamenti pártok vezetői múlt hét kedden megállapodtak, hogy az ősz első felében előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

Az EP-választások kampánya idején Sztanisev többször hangoztatta, hogy neve csupán azért szerepel pártja választási listájának élén, hogy a szocialistákat hozzásegítse a jobb választási eredményhez, de nem akar EP-képviselő lenni. Egyelőre nem világos, hogy a politikus feladja-e a Bolgár Szocialista Párt élén betöltött pártelnöki tisztségét. Lépése miatt ugyanakkor újrakezdődtek azok a találgatások, hogy esetleg biztosi pozícióra pályázik az új összetételű Európai Bizottságban.

Sztanisev 12 éve vezeti a szocialista pártot, amely az utóbbi időben megosztottabb és nagyobb politikai nyomás alatt áll, mint valaha, s az önkormányzati és parlamenti választásokon elszenvedett hét, egymást követő kudarc miatt a pártelnököt is folyamatosan támadások érik. Közben az egy éve hivatalba lépett, Plamen Oresarszki vezette kormányt júniusban ötödik alkalommal próbálták meg bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítani.

Rovatok