Index Vakbarát Hírportál

A DK-s Niedermüller lesz az EP szociáldemokratáinak kincstárnoka

2014. június 25., szerda 12:17 | aznap frissítve

A mandátumának befejeztével távozó, MSZP-s Herczog Edit után a Demokratikus Koalíció politikusát, Niedermüller Pétert választotta meg szerdán a képviselőcsoport kincstárnokának az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója - írja az MTI.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének 191 képviselője egyszerre döntött a képviselőcsoport munkáját irányító, koordináló 11 tagú testület, az úgynevezett büró tagjairól. A büró a frakció elnökéből, Martin Schulzból, 9 alelnökből és a kincstárnokból áll.

Niedermüller mellett beválasztották a büróba a román Victor Bostinarut, a szlovén Tanja Fajont, a francia Isabelle Thomas-t, a spanyol Enrique Guerrerót, az észt Marju Lauristint, az osztrák Jörg Leichtfriedet, az EP elnöki tisztét ideiglenesen ellátó olasz Gianni Pittellát, a portugál Maria Joao Rodriguest, és a belga Kathleen Van Bremptet.

A döntést követően a frakció négy megválasztott magyar tagja, az MSZP részéről Szanyi Tibor és Ujhelyi István, a Demokratikus Koalícióból (DK) pedig Molnár Csaba és Niedermüller Péter közös közleményben adott tájékoztatást arról, hogy a magyar szociáldemokrata delegációt mandátumuk első két és fél évében vezető Szanyi Tibor a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottság tagja lehet, és póttaggá választhatják a gazdasági és monetáris bizottságban.

Ujhelyi István a közlekedési és turisztikai, valamint a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságban kap helyet, és vezető tisztségre számít az EP Kínával foglalkozó testületében. Molnár Csaba az ipar, kutatási és energiaügyekkel foglalkozó tagja, valamint a regionális fejlesztésekkel foglalkozó szakbizottság póttagja lesz. Niedermüller Péter pedig az állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságban és az uniós büdzsét ellenőrző szakbizottságban jut majd tagsághoz.

A képviselőcsoport a szociáldemokraták által követendő programról is döntött. A képviselők azt várják a következő Európai Bizottságtól, hogy ösztönözze a befektetéseket, lépjen fel a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés érdekében, valamint a szegénység és az egyenlőtlenségek ellen.

Martin Schulz, a képviselőcsoport elnöke, és a szociáldemokraták jelöltje az EP elnöki posztjára, politikai változást sürgetett. Mint mondta, a szociáldemokraták mindig is ellenezték a stabilitási és növekedési paktum felépítését és végrehajtását, az új bizottságnak pedig stratégiát kell kidolgoznia a hiányosságok orvoslására, valamint a meglévő szabályok olyan végrehajtására, amely előmozdítja az állami beruházásokat, a fenntartató fejlődés és munkahelyteremtés erőteljesebb támogatását.

Rovatok