Index Vakbarát Hírportál

Németh Zsolt alelnök lesz az Európa Tanács Parlament Közgyűlése néppárti képviselőcsoportjában

2014. június 25., szerda 14:22

Németh Zsolt fideszes politikust, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) strasbourgi ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetőjét alelnökké választották a közgyűlés európai néppárti képviselőcsoportjában - közölte szerdán az MTI-vel a magyar delegáció.

A májusi országgyűlési választások nyomán megújult összetételű magyar ETPK-delegációt bemutatkozó látogatáson fogadta Anne Brasseur, a Közgyűlés luxemburgi elnöke. A szerdai ülésen Németh Zsolt az európai integrációról szóló plenáris vitában egyebek közt arról beszélt, hogy Európa "noha beteg", mégis él, és hogy történelme során a kontinens mindig képes volt meggyógyulni. "Ennek a gyógyulási folyamatnak fontos összetevője, hogy erősíteni kell demokratikus jellegét, át kell tekinteni az EU hatásköreit. Azokat a hatásköröket kell európai szinten gyakorolni, amelyek összeurópai szinten kezelhetőek hatékonyan" - hangsúlyozta a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt szerint "nem föderalizmusra van szükség, hanem decentralizmusra". A fideszes politikus az EU intézményrendszerétől független, összeurópai jellegű Európa Tanácsot megfelelő fórumnak nevezte ezeknek a vitáknak a lefolytatására. Ugyanakkor - tette hozzá - a nemzeti parlamenteknek is fontos szerep jut, mivel az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a nemzeti parlamentek képviselői dolgoznak.

Rovatok