Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Washington hergeli Ukrajnát

2014. június 28., szombat 15:33

Az orosz külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat szombaton, hogy Moszkvával való konfrontációra buzdítja Ukrajnát, és nyomást gyakorol az Európai Unióra is.

Amerikai kollégáink számos jelből ítélve továbbra is jobbnak látják konfrontációs útra terelni az ukrán vezetést.

– jelentette ki Szergej Lavrov a Rosszija 1-es tévécsatorna szombati hírháttér műsorában az MTI szerint.

Az EU hétfőig adott haladékot

Lavrov elmondta: ha minden Oroszországon és európai partnereinek többségén múlna, nagyobb lenne az esély az ukrán válság békés rendezésére, de az ukrán oldalon vannak olyan szélsőségesen nacionalista erők, amelyek nem engedelmeskednek a feszültség csökkentésére törekvő Petro Porosenko elnöknek.

Szergej Glazjev, az orosz elnök gazdasági tanácsadója csütörtökön magát az ukrán államfőt is nácinak nevezte a BBC orosz nyelvű adásának nyilatkozva, amiért együttműködik az ukrán szélsőségesekkel.

Álláspontját Lavrov egy nappal az Európai Unió ukrán válsággal is foglalkozó csúcstalálkozója után fejtette ki. Az unió állam- és kormányfői pénteken úgy döntöttek, hogy egyelőre nem hoznak újabb szankciókat Oroszországgal szemben Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt, ugyanakkor hétfőig adtak haladékot Moszkvának arra, hogy konkrét tettekkel támassza alá a kelet-ukrajnai feszültség enyhítése melletti elkötelezettségét.

Van bizonyos befolyásunk

Ukrajna pénteken írta alá az unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodását, azt a szerződést, amely feldühítette Oroszországot és súlyos politikai megrázkódtatáshoz, vérontáshoz vezetett az elmúlt hét hónapban Ukrajnában, a hidegháború óta legalacsonyabb szintre süllyesztve Oroszország és a Nyugat viszonyát.

Lavrov a szombati tv-interjúban elismerte, hogy Moszkvának van bizonyos befolyása a „donyecki és luhanszki köztársaságra″. A miniszter szerint ennek köszönhető egyebek közt négy foglyul ejtett EBESZ-megfigyelő e heti szabadon bocsátása is, amit a felkelők szerinte Kirill pátriárkának (az orosz ortodox egyház fejének) és az orosz vezetésnek a felhívásaira tettek meg.

Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy minden felhívásunkat azonnal végrehajtanák.

– mondta.

Rovatok