Index Vakbarát Hírportál

Juncker nem lehet ilyen kicsinyes

2014. július 31., csütörtök 21:41

Alapvetően hiszek és teljes egészében elkötelezett vagyok az európai integráció felé

– mondta Navracsics Tibor a HírTV Magyarország élőben című műsorában csütörtökön. Várhatóan a politikus lesz az Európai Bizottság magyar tagja, a műsorban azt mondta, hogy az unióban Magyarországot, itthon az uniót szeretné képviselni. "Csak úgy van értelme az európai integrációnak, ha az nem a nemzetállamokkal szemben, hanem a nemzetállami érdekek mentén fogalmazódik meg" – tette hozzá.

Navracsics szerint lesznek viták a többi biztossal és esetleg a testület új elnökével, Jean-Claude Junckerrel is, de azt nem lehet megkérdőjelezni, hogy hazánknak helye van-e az unióban. A politikus felkészült arra, hogy az Európai Parlamentben biztosan sokan lesznek, akik ellene szavaznak, vagy ellenvéleményt fogalmaznak meg vele szemben magyarsága miatt, vagy mert nem szeretik a magyar kormányt, vagy nem értenek egyet annak politikájával, de "úgy gondolom, hogy Jean-Claude Juncker nem lehet ilyen kicsinyes".

Navracsics szerint augusztus 30-án dől el véglegesen, hogy pontosan milyen területet kap meg biztosként, Magyarország elsősorban a szomszédságpolitikai, a bővítési vagy az innovációs tárcát szeretné.

Az Európai Bizottság az unió végrehajtó és javaslattevő szerve, az országok kormányára hasonlít, a biztosok pedig a miniszterekre. Minden EU-tagországnak egy-egy biztosa van, összesen 28 tagú a testület.

Rovatok