Index Vakbarát Hírportál

Ebola, génmódosítás és klímaváltozás az Európai Parlament napirendjén

2014. november 3., hétfő 12:12

A héten a szakbizottságok üléseznek Brüsszelben. Napirenden a génmódosított növények, a legutóbbi uniós csúcs eseményei és az ebola lesznek. A környezetvédelmi szakbizottság foglalkozik a decemberi ENSZ klímacsúccsal is, a költségvetés-ellenőrzési szakbizottságban pedig az uniós intézmények pénzügyei lesznek terítéken. Vasárnap Berlinben Martin Schulz EP-elnök a berlini fal leomlásának 25. évfordulójáról emlékezik meg.

Szerdán a környezetvédelmi szakbizottság a génmódosított növényekre vonatkozó uniós szabályok módosításáról szavaz. A módosítás lényege, hogy a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy engedélyezzék-e a génmódosított növények termesztését területükön.

Kedden az október 23–24-i uniós csúcs eredményeit vitatják meg a képviselők az Elnökök Értekezletének (az EP elnökéből és a frakcióvezetőkből álló testület) nyílt ülésén. A csúcs témái a klíma- és energiapolitika, a gazdaság és a külkapcsolatok voltak. A mostani lesz az utolsó vita Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács leköszönő elnökével.

Szerdán a környezetvédelmi és közegészségügyi szakbizottság az ebolahelyzetet értékeli Jakab Zsuzsannával, a WHO európai regionális igazgatójával.

A környezetvédelmi szakbizottság szerdán szavaz a a decemberi limai ENSZ klímacsúcsról szóló nem kötelező érvényű jelentésről. Kedden egy másik esemény kapcsán az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke, Rajendra Pachauri ismerteti a testület legújabb jelentésének főbb megállapításait.

Az Európai Számvevőszék elnöke, Vítor Manuel da Silva Caldeira szerdán a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság ülésén ismerteti az uniós intézmények pénzügyeiről készült legújabb éves jelentést. Az EP ez alapján dönt majd arról, hogy jóváhagyja-e az uniós intézmények zárszámadását. Az ülésen részt vesz Kristalina Georgieva új pénzügyi európai biztos is.

Kedden Martin Schulz EP-elnök és a külügyi szakbizottság tagjai Kolumbia elnökét, Juan Manuel Santos Calderónt fogadják.

Rovatok