Index Vakbarát Hírportál

Navracsics nem ment neki a kormánynak

2014. november 5., szerda 18:52

Nem lehetnek kárvallottjai az oktatási rendszerek a költségvetési konszolidációnak – jelentette ki Navracsics Tibor. Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa az Inforádiónak nyilatkozva azonban a hazai oktatási reformról, amely a gimnáziumi férőhelyek számát csökkentené, csak óvatosan nyilatkozott.

 Szerinte ez önmagában nem megy szemben az európai törekvésekkel. Ez csak akkor volna így, ha a lépés csökkenti az ifjúsági munkanélküliséget vagy sem. „Nyilván a kormány, amikor ezt a döntést meghozta, megvizsgálta ezt is” – mondta Navracsics, hangsúlyozva, hogy az Erasmus-programból sem esik ki a férőhelyek csökkentésével Magyarország, mivel az Erasmus Plus hatszázezer szakképzésben résztvevő diák számára biztosítja a külföldi tapasztalatszerzést. 

Önmagában azt sem érzi aggasztónak az EU oktatási biztosa, hogy Magyarország jövő évi költségvetési tervezetében százmilliárdos középiskolai forráskivonás szerepel. Szerinte az oktatási rendszer átalakítása során előfordulhat, hogy egyes területekről máshová csoportosítják át a forrásokat, de ha ez versenyképesebbé teszi az oktatást, akkor a folyamatban önmagában nincs semmi kivetnivaló.

Tibor a Twitteren

Az Európai Bizottságban végül az oktatást felügyelő poszton kikötött Navracsics Tibor hamar belefogott a twitterezésbe. Igaz a csiripelés furcsán indult, az sms-nyi szövegek inkább Veszprémről, semmint az EU ügyeiről szóltak, de a biztos már óvatosabb.

Két legutóbbi bejegyzése közül az egyik így szólt: „Henry Ford megjósolta, hogy a motoros repülőgépből valóság lehet. Örülök, hogy ez ma már nem sci-fi.”

Utolsó bejegyzésének már valóban köze van az általa felügyelt területhez. Abban arról írt, hogy a Joint Research Center (JRC – Közös Kutatóközpont, az EU egyik Főigazgatósága) fontos projektek beindításában vehet részt, ennek kell a munka középpontjában állnia.

Rovatok