Index Vakbarát Hírportál

Elstartolt a Szabadság Expressz

2014. november 19., szerda 11:29

Szabadtéri fotókiállítás nyílt kedd este Brüsszelben az Európai Parlament épülete előtti téren a kelet-közép-európai rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából, írja az MTI. A kiállítást az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS), valamint tíz brüsszeli nagykövetség, köztük a magyar külképviselet szervezi, a címe

Szabadság Expressz.

Um 11:00 eröffnet @HUBotschafter die Ausstellung #FreedomExpress @ Dorothea-Schlegel-Pl, siehe http://t.co/Q7CSkjWvtV pic.twitter.com/JTsdDQzyFx

— Botschaft Ungarn BER (@BotschaftUngarn) 2014. november 4.

Ünnepi beszédében Martin Schulz EP-elnök arról beszélt, hogy a németek kettős értelemben is a rendszerváltás lekötelezettjei. Az 1989-es események ugyanis „nem csupán az addig kettéosztott Németország egyesülését tették lehetővé, hanem egyúttal azt is, hogy az egyesülés nyomán a keletnémetek azonnal az EU polgáraivá válhattak. Erre a többi kelet-közép-európai nemzetnek még sokáig kellett várakoznia.”

A fotókiállítást a csehszlovák kommunista rezsimet megbuktató 1989. november 17-i prágai bársonyos forradalom évfordulójához időzítették. A brüsszeli EP-székház előtti teret időközben a lengyel Szolidaritás mozgalomról nevezték el.

A kiállítást az ENRS hálózathoz kötődő történészek állították össze, annak az ismeretterjesztő kampánynak a keretében, amelynek célja a magyar, a lengyel, a német és a szlovák kulturális tárca segítségével bemutatni a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket és azok mozgatórugóit.

Rovatok