Index Vakbarát Hírportál

Kérdezzen az Európai Néppárt képviselőnőjétől!

2014. december 18., csütörtök 09:12

Most Ön is kérdezhet az Európai Néppárt legfiatalabb EP-képviselőjétől, az új lendületet ígérő Eva Paunovától a fiatalokat érintő kérdésekről, a digitális közös piacról, az EP-működéséről, Magyarországról. Küldje el a kérdéseit ide, a legérdekesebbeket továbbítjuk, és a képviselőnő válaszol rájuk! Update 11 óra 5 perc: már ne küldjenek kérdéseket, az eddig beérkezettek közül a legérdekesebbeket továbbítottuk.

„Sosem gondoltam, hogy képviselő leszek" – mondta a 28 éves Eva Paunova a Fidesz EP-képviselőit is tömörítő Európai Néppárt (EPP) legfiatalabb tagja egy interjúban. Meglepetés volt. Viszont tényleg úgy érzem, hogy egy kicsit meg tudom változtatni a dolgokat magam körül.”

Háttéremberből került a középpontba, miután már 2013 eleje óta a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért, Bojko Boriszov mostani bolgár miniszterelnök jobbközép pártjának egyik néppárti koordinátora volt, valamint Iljana Ivanova volt bolgár EP-képviselő politikai tanácsadójaként dolgozott az EP-ben.

A májusi EP-választáson képviselői mandátumot szerző Paunova az Európai Parlamentben frissen alakult, új ötleteket és lendületet ígérő U40 csoport egyik szószólója is. Ez a 40 éven alúli, fiatal EP-képviselőket tömörítő csoport Paunova szerint pártokon és frakciókon átívelve tud egységes álláspontot képviselni, amikor olyan generációs kérdések kerülnek elő az Európai Parlamentben, mint a fiatalok munkanélkülisége vagy az oktatási rendszer hibái. Az érdekérvényesítésre azért is szükség lehet, mert a májusi EP-választáson csak 91 negyvenévesnél fiatalabb politikus került be a 751 fős EP-be, a képviselők átlagéletkora 55 év. Paunova szerint az U40 egyik célja, hogy biztosítsa a fiatal európai szavazókat, hogy az EP az ő érdekükben is végzi a munkáját.

Paunova a belső piacokért és a fogyasztóvédelemért felelős bizottság tagja, valamint részt vesz a Kínával kapcsolatot tartó delegációban is. Fő területe a kis- és középvállalkozások helyzetének javítása. A saját szavaival élve, azt szeretné elérni, hogy az európai kkv-k több hitelt kaphassanak a projektjeik megvalósítására, és kevesebb papírmunkával kelljen megküzdeniük.

A másik témája a digitális közös piac, amiről úgy gondolja, hogy minden egyes európai ember életébe pozitív változást hozna, és új lendületet adhatna az európai gazdaságnak, ha megvalósulna. Emellett oktatási ügyekben is aktív. „Az oktatásnak olyan polgárokat kell kinevelnie, akik készek rá, hogy a saját kezükbe vegyék az ügyeiket, akik kritikusan gondolnak, innovatívak. Akik nem csak ülnek és várnak, hogy az állam mindent elintézzen nekik” – mondta egy múlt heti interjúban a European Voice-nak.

Benne volt abban az öttagú EU-delegációban is, amit az Egyesült Államok hívott meg, hogy Rachida Dati volt francia igazságügyi miniszter vezetésével felkeresse a guantánamói börtöntábort december elején. A látogatás célja az volt, hogy informálódjanak, miben segíthet Európa a vitatott börtöntábor bezárásában. Barack Obama már 2008-as megválasztásakor a tábor bezárását ígérte, azonban a december elején a kongresszus a költségvetés megszavazásánál megint elutasította ezt. Az EU-delegáció többek között azt javasolta, hogy a még a táborban fogva tartott 142 rab közül rugalmasabb körülmények közé, egy másik táborba helyezzék át azt a 73-at, akiket lényegében szabadon lehetne engedni.

Rovatok