Index Vakbarát Hírportál

A PM minden adatot kikér Paksról

2015. június 15., hétfő 09:44

„A 30 évre mindent titkosító kormány szerint nincsenek minősített adatok az egyik paksi vezetőtől ellopott adathordozókon. Ez az év vicce is lehetne, ha nem lenne inkább tragikomikus” – áll Jávor Benedek EP-képviselő közleményében. „A PM kikéri az ezek szerint nem titkos adatokat, a kormányzati illetékeseknek pedig azt ajánlja: füllentsenek kevesebbet, és akkor ritkábban fognak belegabalyodni a saját csúsztatásaikba” – írta a képviselő az MTI szerint.

Jávor emlékeztetett: három hónapja kiemelt ügyként nyomoznak a márciusban egy paksi vezető autójából ellopott laptop és adathordozók után. A BM azt állítja: nincsenek minősített információk az eltulajdonított eszközökön. „Sajnos a belügyi tárca titkosságra vonatkozó állítását nem lehet komolyan venni: az atomtörvény legutóbbi módosításával a bővítésre vonatkozó összes dokumentumot és adatot titkosították, amit a bíróságok az eddigi adatigénylési ügyekben akár visszamenőleg is érvényesnek tekintettek” – írja.

Jávor Benedek közérdekű adatigénylés keretében kikéri az adathordozókon lévő összes – „ezek szerint nem titkos, és az érintettek által pontosan számon tartott” – információt, hogy az adófizetők is mindent megtudhassanak a tervezett bővítésről.

Rovatok