Index Vakbarát Hírportál

Kikérdezné David Cameront a Brexitről az EP

2015. szeptember 1., kedd 16:48

Keddi brit sajtóértesülés szerint az Európai Parlament vezetői várhatóan felszólítják David Cameron brit miniszterelnököt, hogy a zárt ajtók mögötti egyezkedések helyett az EP plénuma előtt fejtse ki részletesen a brit kormány által az Európai Uniótól követelt reformok mibenlétét.

A Daily Telegraph konzervatív brit napilap forrásai szerint a javaslatot Cameron meghívására Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője terjesztette elő, és a héten magas rangú EP-képviselők egy különbizottsága megvitatja az indítványt, írja az MTI.

Guy Verhofstadt a The Daily Telegraph idézete szerint kijelentette: az Európai Parlamentnek fogalma sincs arról, hogy a brit kormány mit is akar elérni, még kevésbé arról, hogy Cameron miről tárgyal zárt ajtók mögött. A brit kormányfő gyakran vádolja az Európai Uniót demokratikus deficittel, ezért nagyon furcsa lenne, ha elvetné a lehetőséget arra, hogy nyíltan kifejtse javaslatait - tette hozzá a belga EP-politikus.

Korltozná a munkavállalást

A Downing Street a brit lap megkeresésére visszautasította Guy Verhofstadt kijelentéseit. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint David Cameron számos alkalommal kifejtette a nyilvánosság előtt az EU-reformokkal kapcsolatos célkitűzéseit, zárt ajtók mögött pedig csak az erről tervezett tárgyalások jogi részleteiről egyeztet a brit EU-képviselet vezetője az unió illetékeseivel.

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák a jövőben csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Rovatok