Index Vakbarát Hírportál

Ion Iliescu: Nem engedélyeztünk CIA börtönt Romániában

2015. szeptember 28., hétfő 18:32

A román állam vezetéséből senki sem engedélyezte börtön létesítését az ország területén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára – állította Ion Iliescu volt államfő abban a levélben, amelyet az Európai Parlament ebben az ügyben Bukarestben vizsgálódó munkacsoportjához intézett, írta az MTI.

Az EP állampolgári jogi bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) Romániában vizsgálódó munkacsoportja találkozót kért Ion Iliescutól, aki 2000 és 2004 között volt Románia köztársasági elnöke. A 85 éves politikus nem állt személyesen a bizottság rendelkezésére, levélben válaszolt a kérdésekre.

A Mediafax hírügynökség által ismertetett levélben a volt elnök leszögezi, hogy egyetlen idegen állam sem kérte Romániától, hogy börtönt létesíthessen az országban, és ő nem is engedélyezett volna ilyesmit.

Iliescu volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Ioan Talpes viszont korábban kétértelműen nyilatkozott az ügyről. A román hatóságok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően „tranzitközpontokat” bocsátottak a CIA rendelkezésére, de nem tudták, és „nem is nagyon akarták tudni”, mire használják azokat az amerikaiak. A NATO-tagság elnyerésére váró Románia igyekezett megbízhatóságát bizonyítani az Egyesült Államoknak, de nem volt abban a helyzetben, hogy érdeklődjön, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, magyarázta Talpes.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága februárban szavazott meg egy jelentést olyan CIA börtönökről, ahol kínzásnak minősülő vallatási módszereket használtak. A jelentés nem nevezi meg az érintett országokat, de a The Washington Post című lap a jelentés nyilvános részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt. Az Európai Parlament az után nyomoz, hogy milyen mértékben érintettek az uniós tagállamok ezeknek a börtönöknek a fenntartásában.

Rovatok