Index Vakbarát Hírportál

Először látogat EU-s intézmény vezetője Iránba

2015. november 6., péntek 11:34

Szombaton Iránba látogat Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője – tudatta pénteken az EP sajtószolgálata. Korábban egyetlen uniós intézmény elnöke sem járt még soha az iszlám köztársaságban.

Schulz az EP tájékoztatása szerint egyetlen napot tölt majd Iránban, ahol Haszan Róháni államfővel, Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszterrel, és az iráni törvényhozás elnökével, Ali Laridzsánival is találkozik.

Az EP közleményéből az is kiderül, hogy az EP elnöke a civil társadalom képviselőivel is folytat majd megbeszéléseket.

Az Európai Parlament 2012-ben az akkor még börtönben lévő emberi jogi aktivistának, Naszrin Szotudeh ügyvédnek és Dzsafar Panahi filmrendezőnek ítélte oda a vélemény és gondolat szabadságáért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott Szaharov-díjat. Szotudeh 2013-ban kiszabadult, Panahi nem hagyhatja el Iránt és eltiltották a filmkészítéstől.

Iránnal azt követően élénkültek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy több mint 10 év után a nyáron sikerült tető alá hozni a megállapodást Teheránnal a vitatott iráni atomprogramról. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője júliusban járt Teheránban.

Rovatok